Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Amstaff verdens fredeligste hund

Foto: Kjetil Mæland (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politihøgskolens egen hundeekspert, Per Arne Sødal, gir den ulovlige hunderasen amstaff de beste skussmål. Vel å merke når den lever med den rette eieren.

Sødal er fagansvarlig for hundetjenesten ved Politihøgskolen. Han har det nasjonale ansvaret for rekruttering og opplæring av politihunder.

Lørdag ble en gutt i Trondheim bitt av amstaff. I oktober i fjor ble en puddel drept av den samme hunderasen i Oslo. Til tross for flere kjente tilfeller der amstaff har gått til angrep på mennesker og dyr, sier han at rasen er svært så gemyttlig. Sødal er langt fra alene med å skryte av hunden. I Finland blir den blant annet brukt som terapihund på eldresentre

Kriminalisert hund
- En amstaff som du anskaffer og har i ditt eie er den fredeligste hunden i verden. Men blir den trigget i feil miljø så er det en møkkahund fordi den aldri gir seg, sier han.

Og det er nettopp amstaffens popularitet i feil miljø som gjør den farlig i Norge. Ofte eies den av kriminelle som bruker hunden til kamp eller forsvar. Tidligere var det pitbull som var «hotdoggen» i de kriminelle miljøene. Da den ble forbudt tok amstaffen (som er til forveksling lik) over. Nå er det også foreslått å forby amstaff.

- Problemet er stort i miljøene vi mener ikke skal ha hund i det hele tatt. Jeg vet ikke om forbudet får noen konsekvenser i disse miljøene. Generelt sett vil målgruppen bare omgå problemet slik at det blir mindre kontrollerbart, sier Sødal.

Sødal støtter hundeloven som nå er innført, men er skeptisk til hvordan den i praksis kommer til å fungere overfor miljøene som avler og bruker såkalte kamphunder.

Terapihund
Alexander Andresen i Norsk Terrier Klub mener at man aldri skulle forbudt amstaffen, men heller gått på hundeeierne. Han viser til at amstaffen blir brukt som terapihund blant annet i Finland og USA.

Som eksempel viser han til amstaffen Rowdy of Downey som i 1999 vant en pris for beste terapihund i USA.

I Finland brukes hundene som terapihunder på eldrehjem og på sykehus.

- Disse hundene gjør en viktig jobb ved å besøke sykehus, eldrehjem og andre institusjoner. Vårt program har vart i en årrekke med gode resultater, sier Matti Koponen i Finnish Working Dog Association (SATHY) til TV 2 Nettavisen.

Kartlegge problemet
- Den nye hundeloven kommer til å gå utover oss redelige folk som er oppriktig glad i hundene våre, sier Andresen i Norsk Terrier Klub. Når det gjelder hendelsen i Trondheim mener han at hunden bør avlives når den først har angrepet et menneske.

- Har hunden bitt uprovosert så skal denne avlives. Vi har ikke plass til farlige hunder uansett, men politiet burde teste hunden for å se om det er hunden eller hundeføreren der er noe feil med. Det er viktig å kartlegge hvor problemer ligger slik at vi kan følge det opp, sier han.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!