*Nettavisen* Nyheter.

- Anmeldte voldtekten for å få 150.000 i erstatning

Foto: Grøtt, Vegard (NTB scanpix)

Den voldtektsiktedes forsvarer Aase Karin Sigmond mener erstatning kan være motiv for voldtektsanklage.

06.10.12 15:25

OSLO (Nettavisen): - Jeg kan ikke se at hun har noe motiv for å dikte opp denne voldtekten, sa statsadvokat Torill Gran da hun la ned påstand om fire års fengsel for overfallsvoldtekt på Carl Berners plass i Oslo 20. februar i år.

En afrikansk asylsøker har de siste dagene stått tiltalt for voldtekten i Oslo tingrett.

Forsvarer Aase Karine Sigmond poengterte derimot under sin prosedyre at kvinnen har et motiv for å anmelde hennes klient for voldtekt, nemlig 150.000 kroner som hun har krevd i erstatning. Beløpet er den summen som voldtektsofre ofte mottar, og som kvinnens bistandsadvokat også har bedt om. Sigmond mener også at hele kontakten mellom hennes klient og kvinnen var narkotikarelatert.

- Hun hadde motiv. Hun kontaktet tiltalte for at hun ville kjøpe narkotika, og hun hadde motiv om å få penger når hun sa hun hadde blitt voldtatt. Dette er en kvinne med et sterkt behov for penger, sa forsvarer Aase Karine Sigmondsom mener at hennes klient må bli frikjent for voldtektsanklagene fordi det ikke finnes bevis.

- Jeg har ikke gjort noe
- Jeg har ikke gjort noe. Jeg er krenket, gråt den unge afrikaneren i retten. Gjennom rettsforhandlingene torsdag og fredag har asylsøkeren fremstått som sterk og sikker. Når den knusende påstanden om flere års fengsel ble lagt fram, sank fortvilelsen inn.

- Her skal det ha blitt foregått en voldtekt på åpen gate og så skal ikke et eneste vitne ha observert dette tidlig en mandag morgen. Vi står i en situasjon der man har ord mot ord, og da er det slik i norsk strafferett at tvilen skal komme tiltalte til gode, slo Sigmond fast.

Den 37 år gamle kvinnen har i Oslo tingrett fortalt at den tiltalte afrikaneren tvang henne ned på kne på Carl Berner, og at han voldtok henne. Overfallet skjedde om morgenen mandag 20. februar i år.

Lenge var asylsøkerens venn siktet i saken, men siktelsen mot ham ble frafalt. Han skal ha holdt vakt mens voldtekten skjedde.

- Hun forklarte seg om en voldtekt av en for henne en fremmed person som hun ikke kunne identifisere ved navn eller på annen måte. Det tok politiet en god del tid å finne fram til disse personene.

Nektet
- Jeg har aldri voldtatt noen og moralen min tilsier at jeg ikke kan voldta noen. Jeg har aldri voldtatt noen. Jeg har ikke vært i Norge lenge og aldri i mitt liv har jeg voldtatt noen i det hele tatt, for det er en kriminell handling, sa mannen. Til politiet har han nektet for å ha vært på Carl Berner, og for å ha møtt kvinnen. I retten fortalte han imidlertid at kvinnen ville kjøpe narkotika av ham, men at han avviste henne fordi han ikke solgte dop.

Kontakt mellom offer og tiltalte
Etter to dagers bevisførsel må dommerne nå vurdere troverdigheten til den fornærmede kvinnen og den tiltalte mannen.

At noe skjedde mellom tiltalte og kvinnen på Carl Berner denne morgenen er utvilsomt. Overvåkingskamera fra 7 Eleven viser at kvinnen gikk inn i kiosken denne morgenen med den tiltalte mannen hakk i hel. Mens hun tok ut penger, hang mannen over henne, slik hun selv har beskrevet. Mannen sa i retten at han var i kiosken for å kjøpe noe, og at han ikke fulgte etter kvinnen.

Videoen viste hvordan kvinnen og tiltalte forlot 7-Eleven. Hva som skjedde rett etterpå er omstridt. Kameraten til tiltalte sa at han trodde vennen ranet henne. Tiltalte har sagt at hun ville kjøpe narkotika. Kvinnen har sagt at hun ble voldtatt og ranet. Minutter etter kommer hun fortvilet inn i butikken og ber innehaveren ringe politiet.

Skylte munnen med antibac
Innehaveren fortalte i Oslo tingrett at han husker kvinnen fortalte at hun hadde blitt ranet, men at hun ikke sa noe om at hun var voldtatt. Det sa hun først til politiet senere på dagen

- Hun sa ingenting om at hun var voldtatt i 7-Eleven-butikken. Innehaveren trodde tvert i mot at de kjente hverandre, sa forsvarer Sigmond i sin prosedyre.

Dette fortalte kvinnen først til politiet senere samme dag.

Sigmond reagerte også på at kvinnen fortalte politiet at hun hadde skylt munnen sin med antibac etter den angivelige voldtekten.

- Hvorfor opplyser hun at hun har skylt munnen med antibac? Kanskje fordi hun vet de ikke vil finne noe biologiske spor etter en gjerningsperson på voldtektsmottaket? spurte Sigmond retorisk under sin prosedyre.

Forsøkte å ta selvmord
På voldtektsmottaket ble det foretatt medisinske undersøkelser av kvinnen som viste at hun hadde flere blåmerker og sår som støtter opp om at kvinnen ble overfalt slik hun har forklart.

Det er imidlertid ikke bevis hverken for eller imot at hun ble voldtatt slik hun har beskrevet. Det er heller ikke funnet biologisk materiale av tiltalte eller noen andre på kvinnen. Forsvareren mener at det burde ha blitt gjort grundigere undersøkelser av kvinnen når funnene ikke var sikre.

På voldtektsmottaket sa kvinnen også at hun tenkte på å ta sitt eget liv, og noen dager senere forsøkte hun også å gjøre dette ved å ta en overdose av det narkotiske stoffet GHB.

Dom i saken faller tirsdag 9. oktober.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.