*Nettavisen* Nyheter.

- Ansar sto bak FN-bomben

Foto: (Scanpix/AP Photo/APTN)

Sentralt plasserte kilder i Ansar al-Islam hevder overfor TV 2 Nettavisen at det er utbrytere som står bak bombingen av FN-hovedkvarteret i Bagdad. Onsdag ble tre Ansar al-Islam-medlemmer arrestert med kofferter fulle av sprengstoff.

23.10.03 18:32

Tre mistenkte medlemmer av Ansar al-Islam ble pågrepet i den nordirakiske byen Kirkuk, melder AFP. Ifølge en representant for Kurdistans patriotiske union (PUK) ble to av de tre arrestert nær inngangen til oljeselskapet Northern Oil Company. De skal videre ha hatt med seg tre kofferter fullpakket med sprengstoffet TNT. Den tredje ble pågrepet i et marked i Kirkuk.

- Nye ledere står bak

USA mistenker også Ansar al-Islam for angrepet i august som kostet 22 mennesker livet. Nå får TV 2 Nettavisen bekreftet fra en sentralt plassert kilde i Ansar al-Islam at gruppen er splittet og at det er radikale utbrytere i Ansar som står bak FN-bomben.

- Det er de nye lederne av Ansar al-Islam som står bak bombingen av FN-hovedkvarteret. De skal også stå bak ytterligere en bilbombe i Nord-Irak, hevder Ansar-talsmannen.

TV 2 Nettavisen var i kontakt med mannen onsdag ettermiddag og er kjent med mannens posisjon i det tidligere Ansar al-Islam, og vet at han var aktiv helt fram til krigen brøt ut.

Dro hjem

- Ansar al-Islam er splittet. Mange av de gamle medlemmene av organisasjonen, som var med da den ble ledet av mulla Krekar, har gitt seg og reist hjem. Men en liten gruppe har tatt over kontrollen og er fremdeles aktive. Det sier Khalid Faraj Ahmad, bror til mulla Krekar, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at han ikke har kjennskap til hvem som står bak de ulike bilbombene i Irak den siste tida.

Vil ikke krige mot sine egne

Kilden i Ansar al-Islam forklarer at han ikke lenger er med i den aktive delen av gruppen.

- Jeg trakk meg ut da det ble snakk om å bruke selvmordsbombere og bilbomber mot vårt eget folk. Vi ønsker ikke å starte en krig som rammer våre egne, understreker den sentralt plasserte kilden.

Talsmannen hevder likevel at det er de nye lederne som står bak bomben mot FN.

- Det har vi sikre opplysninger på, hevder han.

24 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor FNs hovedkvarter i Bagdad 19. august i år. USA har lenge mistenkt at Ansar al-Islam står bak angrepet.

Ansar-talsmannen opplyser også at det skal være planlagt en rekke nye bilbomber og selvmordsangrep mot amerikanske mål innad i Irak.

Krekar ute av Ansar

Khalid Faraj Ahmad kjenner ikke til disse opplysningene.

- Jeg får min informasjon fra kurdiske aviser, nettsteder og slekt og venner i hjemlandet. Jeg kan bekrefte splittelsen, men vet ikke noe om hvem som står bak FN-bomben. Det ønsker jeg heller ikke å spekulere i, sier Khalid Faraj Ahmad.

De nye lederne av Ansar al-Islam har tidligere i år sendt ut et skriv hvor de fastslår at mulla Krekar ikke har vært leder av organisasjonen siden februar i år. De kritiserer også Krekar for måten han har opptrådt på.

Stemmer med Krekars historie

- Jeg er kjent med at det er en splittelse internt i Ansar al-Islam, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Han mener at Ansar-talsmannens opplysninger stemmer svært godt overens med Krekars framstilling av situasjonen.

- Helt siden Krekar ble arrestert i Nederland har vi hevdet at han var den som søkte fred i gruppen. Krekar forsøkte å få kontroll med radikale grupperinger som hadde en lavere terskel for bruk av krigshandlinger, framholder Meling.

Han mener disse opplysningene bare viser hvor urettferdig hans klient har blitt behandlet i Norge.

- Hvis noen har bevis på at Ansar al-Islam har begått grove lovbrudd mens Krekar hadde kontrollen, må de komme fram nå, understreker advokaten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.