RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Åpen dør for bispesønnen

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Retten har avslått forsvarerens krav.

Stavanger-biskop Ernst Baasland ble slått personlig konkurs 11. september 2008, etter at sønnen Bjarte spilte bort familieformuen og mer til.

Bjarte Baaslands forsvarer, Hege Ersdal, har begjært at «rettsmøtet i forbindelse med tilståelsessaken unntas offentlighet og holdes for lukkede dører».

Privatlivets fred
«Forsvarer har anført at hensynet til privatlivets fred tilsier at saken føres for lukkede dører (...) Hun har vist til at saken etter sin art er personlig og også involverer siktedes nære familie, og hun har vist til den store medieinteressen som har vært for saken. Forsvarer har også anført at referatforbud ikke vil være tilstrekkelig til å verne om siktede og hans families interesser. Videre har forsvarer vist til at rettsmøte for åpne dører vil kunne prege siktede på en slik måte at det kan begrense hans forklaring for retten og at dette kan få konsekvenser for retten ved vurderingen av den uforbeholdne tilståelse. Endelig har forsvarer bedt om at begjæringen om lukkede dører behandles forut for rettsmøtet.»

Men Ersdal får det ikke som hun vil, viser en fersk kjennelse fra Oslo tingrett.

- Må vike
«Retten har etter en samlet vurdering kommet til at det ikke foreligger tilstrekkelig grunn til å ta forsvarers begjæring til følge for rettsmøtet. Ved vurderingen har retten tillagt kontroll- og demokratihensynet avgjørende betydning, og hensynet til privatlivets fred må derfor som utgangspunkt vike.»

Retten har tatt avgjørelsen uten å ha møtt sønnen og åpner for at det kan komme informasjon om siktedes helse/familieforhold det må tas nye hensyn til underveis.

- Ikke gitt opp
- Vi er overrasket over avgjørelsen, men tar til etterretning at retten alene på bakgrunn av begjæringen ikke fant grunnlag for å la saken gå for lukkede dører. Vi mener fortsatt det er grunnlag for å behandle saken for lukkede dører og registrerer at retten åpner for dette, sier Ersdal til Nettavisen.

Hun vil ikke gå inn på detaljer rundt dette av hensyn til taushetsplikten.

Slipper straff
Bispesønn Bjarte Baasland slipper straff selv om han spilte vekk rundt 40 millioner kroner som moren skaffet ham som lån fra venner og familie.

Baasland (35) skal senere i år møte i Oslo tingrett, der han må svare for grovt bedrageri av 26,6 millioner kroner som han lånte direkte fra Selvaag-arving Cecilie Nustad (69).

- Jeg kan bekrefte at det foreligger én siktelse i saken, og det gjelder kravet på 26,6 millioner kroner fra Nustad, sa Baaslands forsvarer, advokat Hege B. Ersdal til Nettavisen 1. april.

Saken mot bispesønnen kommer opp rett etter at biskop Ernst Baasland har gått av som Stavanger-biskop.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere