RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Århundrets mildeste dom

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Forsvarerne mener «storfisken» slapp billigst.

OSLO TINGRETT (Nettavisen ): Han er dømt til tre års fengsel for smugling av 100 kilo hasj, og heleri av 4,3 Nokas-millioner. Forsvarere er sjokkert og mener en avtale må ligge bak.

- Dette er jo århundrets mildeste narkotikadom. Det må jo ligge en avtale bak, sier en av forsvarerne.

- Her ligger det garantert noe bak, sier en annen. Ingen av forsvarerne ønsker å stå fram av hensyn til sine klienter.

Flere millioner
Mens de domfelte i Wonderboy-saken er dømt til mellom 5 og 15 års fengsel for innførsel av narkotika, slapp Toskas nære samarbeidspartner, 29-åringen kalt Skrue, med tre års fengsel. Det var den laveste idømte straffen i Wonderboy-saken.

Unntaket er en av kvinnene i Wonderboy-saken som fikk 2,6 års fengsel for innførsel av 15 kilo hasj og heleri av 200.000 kroner. Altså betydelig mindre enn Skrues 100 kilo og 4,3 millioner kroner. Hun er heller ikke straffedømt tidligere, i motsetning til Skrue som er dømt sju ganger tidligere. Blant annet for heleri av fem millioner kroner for David Toska i den såkalte koffertsaken.

Perifer rolle
Retten mener at Skrue har hatt en perifer rolle i Wonderboy-saken. Dette til tross for at retten mener det bevist at han deltok på møtet i Barcelona der Toska og Danny Bungard avtalte et utvidet samarbeid. Etter dette møtet reiste Skrue til Norge og betalte de 4,3 millionene til Bungards narkotikasystem.

Nettavisen har tidligere omtalt dette møtet. Les den saken her.

Spørsmålet som flere reiser, er om dette er betalingen for Munch-maleriene. Nettavisen har tidligere skrevet at 29-åringen ble tilgodesett i avtalen mellom staten og Øystein Storrvik da Munch og Madonna ble tilbakelevert. Tilbakeleveringen fant sted etter at tiltalen i Munch-saken var tatt ut.

Les egen sak om dette her

- Det finnes ingen avtale. Det er bare dere i pressen som snakker om noen avtale, sier statsadvokat Geir Evanger til Nettavisen fredag. Nettavisen har derimot tidligere fått bekreftet fra svært sikre kilder at en Munch-avtale eksisterer, og at Toskas venn Skrue ble tilgodesett i denne.

Denne avtalen kom på bordet i august 2006, like før Munch-maleriene Skrik og Madonna kom til rette. Les saken her.

Snudde
Under rettssaken i Oslo tingrett har påtalemyndigheten snudd kraftig i synet på 29 åringen. Fra å være Toskas høyre hånd, mener statsadvokat Geir Evanger at han nå har hatt en mer perifer rolle.

- Vi mente at hans rolle var mer sentral, men så har han sklidd mer vekk ettersom saken har ført fram. Han har vært hjemme og vært irritert fordi han ble holdt utenfor, og at han ikke visste at pengene ble sendt nedover, sier Evanger til Nettavisen.

Statsadvokaten mente også at 29-åringen ikke deltok på møtet i Barcelona der Toska og Bungard avtalte å slå sammen sine to forbryter-bedrifter, og la det faktum til grunn da påstanden ble satt til 3 år.

Oslo tingrett har derimot kommet til en annen konklusjon enn statsadvokaten. Retten mener at Skrue vitterlig deltok under det mye omtalte møtet i Barcelona i oktober 2004. Retten finner det også bevist at Skrue overlot 4,3 Nokas-millioner til en av Bungards betrodde smuglermenn (han fikk 14 års fengsel).

Ikke dømt for org. krim
Retten finner det også bevist at Toska har deltatt i innførsel av 300 kilo hasj, men at Skrue, som altså betalte 4,3 millioner kroner inn i narkosystemet, bare er delaktig i 100 kilo.

I tillegg mener retten at mannen som utbetalte de 4,3 Nokas-millionene etter sjefsmøtet i Barcelona, ikke har deltatt i en organisert kriminell gruppe og dermed ikke kan dømmes etter org. krim paragrafen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere