Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Aspergere føler de blir uthengt

Foto: Varfjell, Fredrik (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Aspergere hadde aldri klart å leve dobbeltlivet til Anders Behring Breivik, mener Autismeforeningen.

Terrortiltalt Anders Behring Breiviks psykiske helse er et sentralt tema i terrorrettssaken. Tilregnelighetsspørsmålet vil avgjøre om Breivik blir dømt til fengselsstraff eller tvungen helsevern.

Professor Ulrik Fredrik Malt sa i retten fredag at Breivik har symptomer som er forenlig med Aspergers syndrom og autisme.

Foreningen for autister og aspergere reagerer kraftig på professorens påstander.

- Vi synes det er veldig trist at Breivik stemples sånn. Også fordi det bare slenges ut, uten at han (Malt) har fått stilt noen diagnose. Alle som blir diagnostisert med Aspergers syndrom må gjennom en rekke diagnosekriterier som ikke bare er enkelt å passe inn under, sier daglig leder i Autismeforeningen i Norge, Åse Gårder, til Nettavisen.

Føler de blir uthengt
- Denne rettssaken sprer om seg med diagnoser i øst og vest. Her er det en hel gruppe med Aspergers syndrom som føler at de blir uthengt. Vi vet at det ikke er fakta, men det som skrives i pressen som huskes, sier Gårder.

Hun forteller at mange mennesker med Aspergers syndrom sliter med å være åpne om sin egen diagnose. Det at diagnosen nå knyttes opp mot de horrible terrorhandlingene, vil gjøre situasjonen langt verre for dem, mener Gårder.

- Vi synes det er trist at folk som har turt å stå fram med diagnosen sin og fått et bedre liv, nå går tilbake og skjuler det.

- Mobbet av lærere
- Har dere fått noen reaksjoner fra deres medlemmer etter vitneforklaringen til Malt?

- Ja, vi har fått masse reaksjoner, spesielt fra foreldre med barn som har Aspergers syndrom.

Hun er redd for at Malts påstander i retten vil kunne føre til mer mobbing mot barn med Aspergers syndrom i skolen.

- Ja, det tror jeg helt klart. Jeg merket forrige gang da media sidestilte Aspergers med kriminalitet at det ble mer mobbing. Da var det ikke bare elever som mobbet barn med Aspergers, men lærere også, understreker hun.

- Visse trekk hos Breivik
Gårder vedgår at visse trekk hos Breivik kan minne om Aspergers syndrom.

- Vi kan jo se noen trekk som minner om Aspergers, men vi får det likevel ikke til å stemme helt. Aspergere er veldig ærlige, og det er sjelden de klarer å juge. Jeg har aldri opplevd at de har løyet. Dessuten har de en voldsom respekt for lovverket.

Breivik har selv sagt at han isolerte seg i flere år for å planlegge terrorangrepet, som han har holdt skjult for alle og enhver.

- Det å ha planlagt denne terroren i så mange år passer ikke inn i diagnosen Aspergers syndrom. De klarer ikke å leve et dobbeltliv så lenge, sier Gårder.

- Nesten overfølsomme
Hun sier at mennesker med Aspergers syndrom er ganske oppegående som folk flest.

- De er veldig flinke på enkelte områder. Det de scorer dårligst på er at de ikke klarer small talk, de forstår ikke så godt ironi. Mange sliter med å lese mimiker og kroppsspråket til oss andre. Jeg ser at det opereres med at mennesker med Aspergers ikke har empati. Det er helt feil. Tvert imot så er de nesten overfølsomme. De bare viser det på en litt annen måte enn oss andre, sier Gårder.

Breivik har som kjent ikke vist noen synlige tegn til anger eller empati under de åtte ukene rettssaken har vart, bortsett fra da han gråt under framvisningen av sin egen propagandafilm.

Tourette syndrom
Professor Malt mente også at Breivik mulig hadde symptomer som var forenlig med Tourette syndrom. Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Norsk Tourette Forening, men lederen er i utlandet og er ikke tilgjengelig for kommentar.

Professor Malt mener at diagnosekriteriene for paranoid schizofreni ikke er oppfylt i Breiviks tilfelle. Dermed er han uenig i konklusjonene i den første rapporten til de sakkyndige, Torgeir Husby og Synne Sørheim, som konkluderte med at Breivik er utilregnelig.

Han vedgikk imidlertid at flere trekk ved Breivik - som mulige vrangforestillinger om terrornettverket Knights Templar - kunne passe inn i en schizofrenidiagnose.

Men professoren framholdt at en rekke andre symptomer som er funnet hos Breivik, ikke passer inn i et slikt bilde.

- Snarere gir totalbildet jeg sitter med et inntrykk av autisme og Aspergers syndrom, sa Malt.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!