RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bach fikk 200.000 kr av media

(TV 2)
Sist oppdatert:
- Det holdt ham på rømmen lenge, sier kjæresten til avdøde Ole Christian Bach.

Under TV-dokumentaren «Når kilder får betalt» snakker den avdøde finansmannens kjæreste ut om Bachs siste måneder på flukt fra politiet og kreditorer. Hjemme i Norge ventet krav på 63 millioner kroner, mens Bach oppholdt seg iblant annet Dubai og Sverige - takket være penger fra pressen.

Ifølge Bachs daværende kjæreste Linn Vatne fikk Bach utbetalt minst 200.000 kroner.

- 150.000 fra Se og Hør
- Jeg reiste til Oslo for å forhandle med Se og Hør. Jeg hadde med private bilder på en minnebrikke, sier Vatne i dokumentaren som vises på NRK 1 klokken 19.55 tirsdag.

Møtet foregikk i et av Se og Hørs møtelokaler.

- De var veldig imponert og tilbød meg 30.000 kroner for bildene. Da jeg sa det ikke var nok, løp de opp til Odd Johan Nelvik. Akkurat det var veldig vittig, sier Vatne.

Etter et par løperunder frem og tilbake til sjefredaktør Nelvik, kunne Vatne gå ut fra Se og Hør med en avtale om 50.000 kroner for en reportasje.

- De kunne jo ikke sette pengene inn på min konto eller Ole Christians konto. Det er ikke lov til å finansiere en person som er etterlyst. Men Se og Hør var fornøyde bare de fikk et organisasjonsnummer de kunne overføre pengene til. Derfor betalte vi en person 5000 kroner for å låne organisasjonsnummeret, sier Vatne.

Ifølge Vatne fikk Bach 150.000 kroner av ukebladet mens han var på flukt. Dokumentarskaperne Novemberfilm har sett dokumentasjon for 100.000 kroner.

Hemmelig
I april 2005 hadde Ole Christian Bach vært på flukt i seks måneder. Pågangen fra media var intens og Bach så fiender i alle retninger.

TV 2s reporter Anita Fleime kontakter Bach for å få i stand et intervju. Det blir avtalt at TV 2 skal intervjue Bach i Oman. Fleime bestiller flybilletter til seg selv, fotografen og Vatne.

Ifølge Vatne ber Fleime Vatne om å sjekke inn litt bak TV 2-teamet på Gardermoen, sånn at fotografen ikke skal oppdage at det er Fleime som har betalt Vatnes billett.

- Da vi kom til Oman hilste journalisten og fotografen på Ole Christian. Så tok journalisten Ole Christian litt til side og ga han en konvolutt med 100.000 kroner i dollar og euro i cash. Hun ba ham holde det hemmelig fordi TV 2 ikke betaler for intervju til vanlig, at det ikke var lov og det var et engangstilfelle, sier Vatne i dokumentaren.

Journalisten skal ha trodd at avtalen var hemmelig og at Vatne ikke visste om betalingen.

- Ole Christian ga ingen intervjuer uten betaling. (...) Dersom journalisten var så dum at hun ikke trodde jeg visste om det...

- Pressetalsmann
«Når kilder får betalt» har også intervjuet Bachs daværende advokat, Håkon Schiong. Han sier han i perioden Bach var på flukt, nærmest fungerte som en pressetalsmann.

- Jeg kunne våkne opp og så var det 50 anrop og beskjeder om intervjuer, sier advokaten.

Han viser også frem tekstmeldinger han og Bach sendte om TV 2-intervjuet:

«Sure she will bring cash?», skriver Bach få dager før intervjuet.

«JA», svarer Schiong.

Avslørt
TV 2s intervju ble til dokumentaren «Bach in business». Forrige uke ble betalingen av Bach kjent. Anita Fleime har påtatt seg det fulle ansvaret og sier at pengene var hennes private. Hun har mottatt en skriftlig korreks og er permittert fra sin stilling i nyhetsredaksjonen.

For Bach endte flukten på en vei i Ekerö utenfor Stockholm, mandag 11. juli 2005. Bach (48) hadde tatt sitt eget liv etter at han oppdaget at han ble fulgt av politiet.

- Pengene han fikk av media holdt han på rømmen ganske mye lenger. Han kunne holde det gående lenger på grunn av pengene, det kom godt med, for å si det sånn, sier Vatne, som bodde i en hytte i Ekerö sammen med Bach på dødstidspunktet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere