RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barn må kjenne sin egen kropp

Barn må allerede fra ung alder bli kjent med egen seksualitet, mener Sosial- og helsedirektoratet.

- Alle barn har en seksualitet, og de bør vite noe om den, sier seniorrådgiver Ulla Ollendorff i Sosial- og helsedirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Tidligere i dag uttalte daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning, Siv Gamnes, til P4 at barn bør få seksualopplysning allerede i barnehagen.

- Siste året i barnehagen synes jeg absolutt er et tidspunkt der man kan begynne å gi enkel informasjon og svare på spørsmål som barnet har, sa hun. Gamnes mente det i dag er et problem at unge ofte har fått feil informasjon om sex før de får den korrekte.

Vær beredt
Ollendorff mener det er viktig at barna vet noe om egen kropp, og at de tidlig lærer å være stolte av den.

- Barna har en egen seksualitet uansett om det ikke er naturlig å prate om den. Problemet er da at de vet ikke hva seksualiteten er, og dermed kan de ta til seg gal informasjon eller gjette seg til det, sier hun.

Ulla Ollendorff oppfordrer særlig foreldre til å snakke med barna om seksualitet fra de er små.

- Barna må lære å være stolte av kroppen sin. På den måten oppnår barna en eiendomsfølelse for kroppen sin, og det blir lettere å si ja eller nei til sex i ungdomsalderen. Tenåringer stilles overfor enorme krav med hensyn til seksualitet, og det er best å være beredt, sier hun.

På deres språk
Ollendorff sier det er viktig å ta utgangspunkt i det barna kan forstå.

- Du må snakke med barna på barnas egne primisser og ta utgangspunkt i barns begrepsverden, sier hun.

- Barnet spør og du svarer. Hovedpoenget er at du må snakke med barna på deres språk når de selv ønsker det, sier Ollendorff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere