RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barn må ransakes

Kåre Roger (18) døde etter en overdose tatt på en ungdomsinstitusjon. Nå krever moren hans at andre unge rusmisbrukere blir ransaket for dop.

Kåre Roger Martinsen (18) skulle vært hjemme på besøk hos moren sin i Eidsvoll sist helg. Men 18-åringen fikk ikke innvilget permisjon av barnevernsinstitusjonen Ungdom i Utvikling i Nybergsund, der han bodde.

Natt til lørdag ble moren hans oppringt. Sønnen hadde tatt en overdose av et flytende partydop, trolig metamfetamin, og lå livstruende skadd på sykehuset. Timer senere døde han.

Stakk av
- Da de ringte fra barnevernsinstitusjonen for å fortelle at min sønn ikke fikk innvilget permisjon sist helga, så tryglet jeg dem: Hold dere våkne! forteller moren Bente Norseth Martinsen til Nettavisen.

For selv om ungdomsinstitusjonen er døgnbemannet, er det ingen våkne vakter der nattestid. Det til tross for at 18 år gamle Kåre Roger hadde stukket av en rekke ganger siden han kom til Ungdom i Utvikling i mai i fjor.

- Fire, fem ganger har han stjålet biler og stukket av. En av gangene ble han funnet i Sverige, forteller moren.

Hun har selv vært ute og lett etter sønnen sin mens han var på rømmen.

Gikk med dop
18-åringen kom til ungdomsinstitusjonen på grunn av rusproblemer. Men verken han eller rommet han bodde på ble sjekket for narkotika.

- En gang hadde Kåre Roger dop på rommet sitt i flere dager. Han hadde bestemt seg for å starte på nytt, og leverte fra seg alt han hadde. Men det er helt utrolig at en som har et rusproblem, kan oppbevare narkotika på rommet sitt, sier moren fortvilet.

Før hun raskt legger til:

- Men det er ikke Ungdom i Utvikling sin skyld. De har ikke lov til å ransake rommene ungdommen bor på.

- Mye galt med lovverket
Bente Norseth Martinsen mener det er noe galt med lovverket i forhold til barn og unge som lever på ungdomsinstitusjoner.

- Jeg har et sterkt ønske om å sette fokus på lovverket. Mye er galt med det, sier hun.

- Skal en ung gutt få lov til å dope seg uten at de ansatte gjør noe for å forhindre det? Skal han ha mulighet til å stikke av nattestid fordi ingen voksne er våkne og passer på? spør moren.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken.

Bente understreker at sønnen hennes trivdes på Ungdom i Utvikling. Han motsatte seg aldri å reise tilbake når han var hjemme på helgebesøk.

- Ungdom i utvikling gjør alt i beste mening. Men jeg tviler på kompetansen til dem som jobber der, sier Bente Norseth Martinsen.

Da sønnen lå for døden, kom to representanter fra institusjonen ned på sykehuset for å bistå de pårørende.

- Det var to unge jenter som kom! De var overhodet ikke i stand til å ivareta våre interesser.

Bistandsadvokat John Arild Aasen begynte tirsdag arbeidet med å kartlegge alt som har skjedd med Kåre Roger i regi av barnevernet.

For Bente har en rekke spørsmål hun ønsker svar på.

- Sønnen min får jeg ikke tilbake. Men jeg ønsker å gjøre noe for andre. Det er det jeg håper denne saken kan bidra til.

- Ansatte kan sove
Barne-, ungdoms- og familieetaten undersøker nå om alt gikk riktig for seg ved den privatdrevne barnevernsinstitusjonen Ungdom i utvikling.

Direktør for region øst i etaten, Pernille Pettersen Smith, sier det varierer fra institusjon til institusjon om nattevaktene sover på vakt eller ikke.

Hun kan ikke uttale seg spesifikt om Kåre Roger av hensyn til taushetsplikten. Hans mor har et brennende ønske om at unge rusmisbrukere på institusjon heretter blir ransaket for dop - for å forhindre det som skjedde med hennes sønn.

I dag blir ikke de unge nødvendigvis kroppsvisitert.

- Det kan gjennomføres kroppsvisitasjon etter visse vilkår, men da skal det vedtas skriftlig i en tvangsprotokoll, sier Pettersen Smith til Nettavisen.

- Må få frihet
Moren til Kåre Roger stiller seg tvilende til de ansattes kompetanse på institusjonen der hennes sønn bodde. Ifølge Pettersen Smith stilles det kun krav om høyere utdanning for halvparten av de ansatte ved en barenvernsinstitusjon.

- Så det kan være folk på jobb uten utdannelse, sier hun.

Ifølge moren rømte Kåre Roger fra Ungdom i Utvikling en rekke ganger. Smith Pettersen sier de er nødt til å la ungdommen få en viss frihet.

- Hva skjer med det barnet som overvåkes døgnet rundt i ett år, og så slippes ut i samfunnet på egen hånd? På institusjonen øver barnet eller ungdommen seg på et liv i frihet, og sånn å det være, sier Smith Pettersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere