RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Barnefamilier får bensin-smell

Sist oppdatert:
Høye bensinpriser rammer først og fremst barnefamilier og folk i distriktene.

Det sier Frode Steen, professor ved institutt for Samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Ekspertene spår nå en bensinpris på 15 kroner literen i løpet av sommeren. Dieselprisen vil følge hakk i hel.

Diskuter bensinprisen her.

Må, har ikke råd
- Det er de som tåler det minst som rammes hardest når drivstoffprisene går opp, sier han til TV 2 Nettavisen.

- De rike kjører vil jo uansett kjøre som før. Og folk i byene har et godt utbygd kollektivnett. For folk i byene betyr prisene på drivstoff dermed relativt sett lite. Men for de som må kjøre bil, selv om de egentlig ikke har råd, vil dette bety mye, sier han.

Glemmer geografien
Jeg føler ofte i disse diskusjonene at man glemmer hvordan Norge ser ut geografisk, sier Steen.

- Barnefamilier må ofte kjøre for å hente og bringe. Dessuten er det jo store deler av landet hvor kollektivtilbudet er rett og slett elendig, eller fraværende. Bygger man ut dette som et alternativ for de som må kjøre i dag er jo høy bensinpris helt ok. Men alle ser jo at det rett og slett ikke er mulig, sier Frode Steen.

Rammes dobbelt
- En helt annen ting er jo at barnefamilier i etableringsfasen ofte har dårlig råd. Derfor rammes de også av de høye bilavgiftene i Norge. Norge er kanskje verdens dyreste land å kjøpe bil i, og vi sitter med en gammel og utslitt bilpark. Dette henger jo sammen - gamle biler med dårlig teknologi bruker mye drivstoff og har dårlig sikkerhet. Jeg har store vansker med å se hvorfor dette avgiftssystemet er bygd opp som det er, sier han.

- Vi har en regjering som prioriterer både de med lave inntekter og distriktene?

- Ja, og for begge disse gruppene er vedvarende høye drifstoffpriser dårlige nyheter, sier Steen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere