*Nettavisen* Nyheter.

- Bedre med en C enn å sulle rundt

Statssekretær Bjørn Haugstad synes det er bedre at masterstudenter leverer dårligere oppgaver enn før enn at de «suller rundt» med hovedfag i årevis.

26.04.05 11:54

I en statistikk som ble presentert mandag kom det fram at studenter som tok hovedfag ved norske universitetene i fjor, fikk betraktelig bedre karakterer enn studenter som tok en mastergrad med den nye kvalitetsreformen.

- Sammenligningen som er gjort, viser tydelig noe av problemet med det gamle hovedfaget på universitetene. Studentene brukte for lang til på hovedfag, gjerne mer enn normert tid, men oppgaven holdt høy faglig kvalitet. Derfor ble også karakterene gode, sier statssekretær Bjørn Haugstad i Utdanningsdepartementet til TV 2 Nettavisen.

Han viser til at det nettopp var dette kvalitetsreformen ville gjøre noe med .

Sluses igjennom
Haugstad mener det er bedre at mastergradsstudenter får en B eller en C på oppgaven og gjør den på normert tid, enn at hovedfagstudentene bruker tre år på oppgaven og sitter igjen med en A eller B.

- Også arbeidsgivere må være fornøyd med at man faktisk greier å produsere noe på den tiden man skal, sier han.

- Tidligere på hovedfag produserte man små doktorgrader før man var ferdig. Vi mener det er bedre at studentene kommer seg ut i arbeidslivet, med forskning eller annet enn at de suller rundt på universitetene i årevis.

Han synes heller ikke at akademisk lavere nivå på masteroppgavene er med å senke kvaliteten på masterstudiene i forhold til hovedfag. Haugstad oopplyser også at en endelig avklaring på de største forskjellene på master og hovedfagsstudiet først vil komme fram i 2006.

- Da vil en evaluering av kvalitetsreformen være ferdig.

Ikke krav
Leder i Norsk Studentunion Jørn A. Henriksen påpekte mandag at det sammen med kvalitetsreformen var innført en tvungen ordning med normalfordeling av karakterer. Det innebærer at hele karakterskalaen skal brukes når karakterer settes. Haugstad avviser at det er innført noen ordning med normalfordeling.

- Det er det ikke noe krav om at vi skal ha. Men vi føler det har gått inflasjon i gode karakterer på hovedfag. Når 60 prosent av hovedfagsstudentene får A eller B, så ligger lista for lavt. På mastergradsnivå har universitetene nå tydelig tatt tak i dette og foretatt de nødvendige justeringer, sier statssekretæren.

Blant studentene som tok hovedfag i fjor fikk seks av ti studenter karakteren A eller B. Blant mastergradstudentene var det fire av ti som fikk tilsvarende karakterer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.