RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Beklager at han ikke døde

Foto: Birthe Steen Hansen (iBergen.no)
Sist oppdatert:
Tor Erling Staff beklager at hans drapstiltalte klient ikke klarte å ta livet av seg på cellen i Ila fengsel i helgen. Utspillet skaper reaksjoner.

(iBergen.no) Høyesterettsadvokat Tor Erling Staff har hatt daglige samtaler med sin klient, siden han ble satt i varetekt i Ila fengsel, forvarings-og sikringsanstalt i fjor sommer. På iBergen.no sin forespørsel kommenterer høyesterettsadvokaten selvmordsforsøket slik:

- Slik jeg har lært å kjenne min klient , og jeg vet hvor inderlig gjerne han vil ut av dette livet, så beklager jeg at han mislykkes i sitt alvorlige forsøk på å ta sitt eget liv, sier høyesterettsadvokat Tor Erling Staff til iBergen.no.

Se innslaget på TV 2 Sumo her

Under straffesaken i Bergen tingrett fortalte den tiltalte at han i lengre tid har isolert seg. På cellen har han hengt en svart søppelsekk foran vinduet, for ikke å slippe lys inn.

- I akkurat denne saken ønsker jeg at min klient skal få lov til å ta sitt eget liv, og at denne klienten ikke skal bli hindret i ønsket om å få avslutte sitt liv. Jeg har sett hvordan saken har gått inn på ham, sier Staff.

21 år forvaring
35-åringen er tiltalt for overlagt drap på Ingvild Myking.

Torsdag 3. mai avsier Bergen tingrett dom i drapssaken mot 35-åringen, som har erkjent å ha knivdrept Ingvild Myking i hennes hjem 20. juli i fjor. Etter drapet voldtok han en 10-årig jente i Mykings soverom. Det er lagt ned påstand om 21 års forvaring for 35-åringen.

Etter det iBergen.no erfarer skal den drapstiltalte ha forsøkt å ta sitt eget liv. Selvmordsforsøket ble imidlertid oppdaget, og mannen ble kjørt til Ullevål sykehus. Han skal nå være utenfor livsfare.

Under rettssaken forrige uke uttalte 35-åringen at han stilte til rettsforhandlingene for at Mykings pårørende skulle få se ham bli dømt. Så snart dommen falt ville han ta livet sitt.

- Liv skal reddes
Direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel sier til iBergen.no at de ikke kommenterer forhold rundt innsatte i anstalten.

Etter det iBergen.no kjenner til er 35-åringen nå tilbakeført til Ila fengsel. I kveld er det tillyst et debrifingsmøte for de ansatte i fengselet.

- Jeg synes ikke dette er kloke ord fra en forsvarsadvokat, sier lagtingspresident Inge Lønning (H) til iBergen.no.

- Ingen har rett til å understøtte, eller tilskynde at andre mennesker får ta sitt eget liv.

- Personer som befinner seg i forvaring i en offentlig instans har vi en soleklar plikt til å gjøre det som er mulig for å redde liv, sier Lønning, og legger til at liv skal berges så sant det lar seg berge.

- Mennesker som ikke er i offentlig forvaring og som over lang tid ønsker å avslutte livet, vil klare det. Men det er sjeldent et stabilt ønske. Det er tusenvis av mennesker som på et eller annet tidspunkt ønsket å ta sitt eget liv og som i dag er sjeleglad for at de ikke klarte det, sier Lønning.

- Får hjelpen han trenger
Bistandsadvokat for Myking-familien, Beate Hamre, vil ikke kommentere saken, fordi hun ikke har hørt om selvmordforsøket.

Statsadvokat Arild Oma sier til iBergen.no at han heller ikke kjenner til omstendighetene. Men den tiltalte sa under straffesaken at han hadde slike tanker.

- Jeg forutsetter at den tiltalte får den hjelp han trenger i fengselet, sier Oma.

- Noen kan ikke stanses
- Enkelte ønsker dypt og inderlig å forlate livet. Når ikke samtale eller annen behandling hjelper, så blir vi hjelpeløse. Vil de ta sitt liv så klarer de det, sier Finn Borgersen, leder i foreningen Leve, en landsforening for etterlatte ved selvmord.

- Mennesker som virkelig vil velge vekk livet klarer det. Jeg tolker Staffs uttalelser som et uttrykk for den hjelpeløshet vi ofte opplever, sier Borgersen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere