RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Beordret drap på krigsfanger

Sist oppdatert:
Damir Sireta som bor i Norge, er dømt for ett drap. Nå blir han utlevert til Serbia, mistenkt for flere drap.

(iOslo.no) Oslo tingrett behandlet mandag to utleveringsbegjæringer for den antatte krigsforbryteren Damir Sireta som oppholder seg i Norge.

Mannen er serber, men har kroatisk statsborgerskap. Kripos har bedt om at Sireta utleveres både til Kroatia og Serbia, slik at han kan stilles for retten for krigsforbrytelser.

Utleveres til Serbia
Oslo tingrett avslo utleveringsbegjæringen til Kroatia, fordi retten mener kroatiske myndigheter ikke kan sikre en rettferdig rettergang.

Tingretten har derimot sagt ja til å utlevere Sireta til Serbia.

Sireta ble pågrepet av norsk politi i sitt hjem på Mysen 5. oktober 2006 etter at kroatiske myndigheter etterlyste han gjennom Interpol 12. juni 2003.

- Drepte krigsfange
Kroaten ble i 2000 dømt til 12 års fengsel for krigsforbrytelser av en kroatisk rett. Sireta skal sammen med en annen serber ha drept en kroatisk krigsfange i november eller desember 1991. Drapet skjedde i nærheten av Velepromet i Vucovar i Kroatia.

En serbisk paramilitær gruppe okkuperte Vucovar på dette tidspunktet, og Sireta var del av gruppen. Ifølge den kroatiske dommen skal Sireta ha beordret krigsfangen til å løpe ut på en åker. Da fangen gjorde dette, ble han skutt ned med maskingevær av Sireta og hans meddømte i saken.

Ikke tilstede
Saken mot Sireta ble ført uten at kroaten var tilstede, og dette har Oslo tingrett innvendinger mot.

- Retten har etter dette kommet til at det er særlig grunn til å tro at dommen ikke bygger på en riktig vurdering av skyldspørsmålet

Kroatiske myndigheter har varslet at de kan gjenoppta saken, og tingretten er bekymret for at Sireta ikke vil få en rettferdig rettergang.

- Beordret drap
Da serbiske myndigheter ble kjent med pågripelsen av Sireta i Norge, opprettet de en egen etterforskning av hans handlinger i Vucovar.

De mistenker ham for å ha gitt ordre om umenneskelig behandling og drap av krigsfanger 20. og 21. november 1991. Totalt 200 fanger var involvert i krigsforbrytelsene som fant sted i denne perioden.

- Fangene skal ha blitt fraktet i busser fra et sykehus i Vucovar til en hangar i nærheten av Ovcara, der de ble identifisert, mishandlet og fraktet i lastebiler til Grabovo og beordret ut. Deretter skal noen ha blitt drept ved at halsen ble skåret over på dem, mens andre ble tvunget ned i grøfter og skutt, hevder serbiske myndigheter, ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett.

Sireta jobbet som gruppeleder i den paramilitære gruppen, men benekter for å ha vært tilstede da disse hendelsene fant sted.

Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke Sireta for disse krigsforbrytelsene, og at en utlevering til Serbia ikke kommer i strid med grunnleggende humanitære hensyn.

- Norsk sommel
Serbiske myndigheter har tidligere reagert sterkt på at norske myndigheter brukte så lang tid på å pågripe Sireta.

- Det overrasker meg. Norge er en moderne organisert stat med moderne politi. Det er utenkelig at norsk politi skulle gå glipp av slikt; at de ikke la merke til at en person etterlyst av Interpol befant seg i Norge, sa sjefanklageren for krigsforbryterdomstolen, Vladimir Vukcevic, til TV 2 Nyhetene i januar i år.

Vukcevic mener de har gode bevis på at Sireta begikk krigsforbrytelser, og sier de har flere vitner til hendelsene.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere