*Nettavisen* Nyheter.

- Beskyttet av sjokket

Foto: Scanpix/EPA/SERGEI CHIRIKOV

Krisepsykolog Atle Dyregrov sier at mange barn og voksne i Beslan trolig vil få en kraftig etterreaksjon på gisseldramaet, fordi de under hendelsen ble beskyttet av sjokk.

03.09.04 13:43

Krisepsykolog Atle Dyregrov har stor erfaring med å hjelpe mennesker etter krigssituasjoner og katastrofer. Han sier at opplevelsene i Beslan vil prege barn og voksne i mange år fremover.

- Mange av gislene har til nå vært beskyttet av sjokk, kroppens egen forsvarsmekanisme, som gjør at det virkelige blir uvirkelig. Det gjør at man slipper å ta alt innover seg med en gang, sier Dyregrov til TV 2 Nettavisen.

I de neste dagene vil barn og voksne først oppleve lettelse over å ha kommet unna det flere dager lange gisseldramaet i den russiske byen. Deretter vil psykiske ettervirkninger komme.

Bytte skole
- Nå trenger barn og voksne i Beslan noen dager på seg, men dagliglivet bør starte igjen fort. Nå er det viktig å opprettholde vanlige rutiner, men jeg tror man bør bytte skole, sier Dyregrov.

- Hadde jeg ledet arbeidet, ville jeg beordret å skifte skole, men brukt skolen som en del av bearbeidingen av inntrykkene. Det er viktig å konfrontere stedet, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Barn takler det best
- Barn har en tendens til å takle slike situasjoner bedre enn voksne. Hvor store ettervirkningene vil bli, varierer med hvor mye de enkelte har opplevd. De som ikke har sett så mye død og ødeleggelse, vil komme lettere fra det, sier han.

Dyregrov sier at undersøkelser etter gisselsituasjoner i USA, viser at barn som har opplevd dette, får mindre tro på fremtiden, og at de føler frykt for alt som minner om situasjonen.

Ikke kontaktet
Dyregrov sier at de norske krisepsykologer som pleier å reise til kriserammede områder, ikke har blitt kontaktet.

- Vi har god erfaring med slike situasjoner, men vi pleier aldri å selv ta kontakt. Vi venter til eventuelt Unicef kontakter oss og ber om bistand, sier Dyregrov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.