- Besvimte på toalettet

Her følger flere lese-reaksjoner på mysteriet rundt folk som besvimer på fly.

17.01.06 17:10

«På reise våren 2001, med SAS fly Seattle-København, besvimte jeg på toalettet over Grønland. Har reist mye med fly i forbindelse med arbeid, men aldri blitt dårlig.

Husker at min siste tanke før jeg svimte av, var at det sannsynligvis var det verste stedet å bli dårlig på m.h.t. avstand til flyplass og hjelp. Mvh Niels»

- Ville finne utenforstående grunner

«Jeg besvimte på et SAS fly julen 2004 på vei fra New York til København eller Stockholm. Jeg fikk inntrykk av at besetningen var veldig opptatt av å finne utenforstående grunner for at jeg besvimte.

Etter at jeg hadde ligget en god stund på gulvet med oksygentilførsel følte jeg meg bedre og satte meg tilbake i setet mitt.

Etter kort tid kom en flyvertinne til meg med noe som lignet et spørreskjema, hun stilte en mengde spørsmål relatert til alkohol, stress osv.

Når jeg pekte på at jeg hadde vært under eksamenspress i det siste, var hun veldig opptatt av å overbevise meg om at det var årsaken.

Jeg satt i det hele igjen med en følelse av at de prøvde å skylde det på andre ting.

Leser at SAS har betalt kunder som har besvimt, jeg så ikke en krone, ble ikke en gang oppgradert til business class..:(.

Kjetil»

- Inntreffer gjerne like etter et større måltid

«Min kone har hatt besvimelsestendenser på langflyginger fra/til Fjerne Østen. Situasjonen inntreffer gjerne like etter et større måltid (middag)

Kan det skyldes at blodet strømmer til magen/tarmsystemet samtidig som luften blir tynnere, og man sitter stille?? Jeg vet ikke, men det kan jo være en del-forklaring. Steinar»

- Gikk i dørken

«Jeg flyr litt til Tokyo og til USA med SAS og har ved to anledninger erfart besvimelser ombord. Den ene som satt på andre siden av midtgangen for meg gikk i dørken etter at han reiste seg etter å ha sovet. Vi blir vel alle litt svimle når vi plutselig reiser oss etter å ha vært lenge i ro. Den andre besvimelsen så jeg ikke før han lå i midtgangen.

Et særtrekk med SAS langdistansefly som skiller dem fra andre selskaper er imidlertid svært harde seter på alle klasser. En av mine kolleger var sykemeldt i to uker etter å ha pådratt seg «sitteskader» i baken etter t/r Tokyo. Om harde seter har noe med besvimelsene å gjøre vet ikke jeg, men litt bedre / mykere seter hadde sikkert ikke skadet. En kan jo prøve om 12 timer på en kirkebenk i ro ikke også ville gitt samme virkning. Så harde seter bremser jo blodgjennomstrømningen som igjen virker inn på hvor mye blod som kommer til hodet.

Lykke til! Torgeir»

- Ble «borte» ca 30 -45 sek

«Kona fikk ubehag ved avgang Athen, kaldsvettet og ble «borte» ca 30 -45 sek. før hun livnet til igjen, vi satt rundt midt i flyet, 3. rad bak midt seksjonen på Airbus 320. Ble noe oppstyr fra flyvertinnene, men gikk tilslutt fint på resten av turen.

Harald»

- Ikke angstanfall

«Hei jeg er en mann på 37 år som har besvimt eller fått et illebefinnende ved to ulike avdelinger. Mine opplevelser kan beskrives som sterk kaldsvetting før ting har svartnet for meg. Opplevelsen foregikk over noen minutter og jeg rakk å bli veldig engstelig før jeg mistet bevisstheten. Opplevelsen kan ikke forklares med angstanfall da jeg ikke er redd for å fly. Jeg har heller ingen form for epilepsi, diabetes eller andre nevrologiske lidelser.

Første opplevelse kan ha vært for 13 år siden på fly fra Canariøyene til Norge. Andre opplevelse var fra København til Kristiansand i jan-06 (kun 1 time i propellfly). Ved begge anledninger hadde jeg hatt en kombinasjon av alkohol og lite søvn (dagen derpå opplevelse) og jeg satt relativt trangt på flyet. Jeg tror derfor at en grad av utmattethet var årsak til hendelsene.

Medisinsk er det unødvendig å skulle besvime i sittende stilling, men ettersom slike fly har plassmangel er det problematisk å få lagt seg ned når et illebefinnende melder seg. Mvh PHH»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.