RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Betew er ingen gamp

Sist oppdatert:
Dette bildet er av en gamp, ikke Metkel Betew, sier forsvareren.

STAVANGER (Nettavisen): Tirsdag fortsatte advokat Marius Dietrichson på sin prosedyre i Gulating lagmannsrett. Metkel Betews forsvarer mente raneren politiet hevder er Betew, mer lignet en gamp. Og pekte ut en annen person.

Han gjentok at Betew trakk seg fra Nokas-ranet en uke før ranet, og at han derfor ikke kan være en av ranerne som var med. Aktoratet derimot mener det motsatte - at han var en av ranerne.

Dietrichson brukte lang tid på å gå gjennom de sju maskerte personene som var inne i Nokas-bygget, for å vise at ingen av disse var Betew, som er mørk i huden i motsetning til de andre på tiltalebenken.

- Ingen av disse har mørk hud, hevdet Dietrichson.

- Er en tynn fjøl

Etter å ha gått gjennom og utelukket seks av ranerne som han hevdet hadde hvit hud, og etter å ha vist til bildene fra overvåkningskameraene, satt han igjen med en raner.

- Dette er personen som politikilder mener er Betew, for personen har klart å skjule huden sin. Er Metkel med på dette ranslaget, så er dette han, sa Dietrichson.

Han hadde tre argumenter for at denne personen ikke var Betew: at han visste hvem det var, at kroppsstørrelsen var feil og at personen formentlig hadde hvit hud.

- Denne personen er en ganske kortbygd person, en plugg kanskje. Metkel Betew er heller lang og tynn, en tynn fjøl, sa Dietrichson, og fortsatte:

- Vedkommede har en feil kroppsstørrele, for å si det mildt. Han er for stor og kraftig for å være Betew. Og dette skal være Metkel Betew? Denne gampen, for å være litt flåsete. Det er ikke forenlig, sa forsvareren.

Mandag sa Dietrichson at Betew bare må dømmes for medvirkning til ran.

Havnå som gamp
Dietrichson hevdet at han kunne se hvem personen var, og at det var en av de andre som sitter på tiltalebenken.

- Jeg kan se hvem det er, det er Erling Havnå. Det kan ikke være noen andre enn Havnå, sa Dietrichson ivrig.

Han viste til at vedkommende hadde briller, men at Havnå selv har plukket seg ut som en av de to andre som hadde briller under ranet.

- Han har sagt at det kanskje er meg, men han er usikker av flere grunner. Han er usikker fordi vedkommende sto alene, og det gjorde ikke han. Han er også usikker fordi vedkommende ikke er stor nok, sa Dietrichson.

Betews forsvarer var derfor sikker i sin sak:

- Det er bare en Havnå kan være, og det er denne brillemannen. Det er jo dønn forenlig med to andre momenter, at hudfaren er hvit og at kroppsstørrelsen er svær, sa Dietrichson, før han avsluttet sitt gamp-resonement:

- Jeg brukte utrykket gamp litt ufint, men det er ikke ment sånn. Det er helt forenlig med at dette er Havnå, sa Dietrichson.

- Betew har alibi
Ifølge Dietrichson så trakk Betew seg fra ransplanene fordi han var uenig i flere av vurderingene som var blitt gjort.

- I desember 2003 dro han til Toska, og han ble raskt involvert i ransplanene. Han var deltaker i ransplanene inntil han en uke før ranet trekker seg. Årsaken til at han trekker seg er at han er uenig i en del taktiske vurderinger som er foretatt, og han begynner å bli dårlig, påpekte Dietrichson.

Han sa at Betew har alibi både for ranstidspunktet og for tidspunktet de fleste ranerne reiste fra Oslo til Stavanger. På ransdagen skal han ha vært i leiligheten til en kamerat i Oslo.

- Han sa fra til Toska, og reiste hjem til Oslo. Han har ikke siden vært i Stavanger, bortsett fra saken da selvsagt, sa forsvareren.

En som har sagt at Betew var med på ranet, er medtiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen.

- Forklaringen fra Ingebrigtsen er ikke av en karakter som gjør at man kan domfelle Betew. Han har selv sagt at han ikke alltid kan huske ting like godt, og han sier det kan være noen feil med tanke på hvem som var der, sa Dietrichson i sin prosedyre.

Navnga mulig raner
Dietrichson gikk også langt i å antyde at en annen person, som ikke sitter på tiltalebenken, kan ha vært med på ranet. Vedkommende er tidligere dømt for både drap og ran, og har vært vitne i saken.

I forrige uke påpekte aktoratet at de har omfattende DNA-bevis knyttet til Betew.

Dietrichson mente dette ikke betydde at Betew hadde vært på Domkirkeplassen.

Nettavisen følger prosedyrene i Nokas-saken tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere