*Nettavisen* Nyheter.

- Bhatti er nok på listen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Advokat John Chr. Elden reagerer på at tidligere PST-ansatte kan ha overvåket hans klient for amerikanerne.

04.11.10 21:25

Onsdag avslørte TV 2 at 15 til 20 personer tilknyttet den amerikanske etterretningsgruppen Surveillance Detection Unit (SDU), har overvåket nordmenn på norsk jord siden 2000. Det for å hindre terror. Informasjon om personene skal ha blitt lagt inn i det amerikanske terrorregisteret SIMAS

Advokat John Chr. Elden, forsvareren til tidligere terrortiltalte Arfan Bhatti, som blant annet var tiltalt for terrorplaner mot den amerikanske ambassaden i Oslo, reagerer på avsløringen.

- Jeg tenker nok at Bhatti er temmelig sikker på at han står på en slik liste, sier Elden til Nettavisen.

- Temmelig ugreit
Elden reagerer mest på opplysningene om at tidligere politiansatte og ansatte i norsk overvåkingstjeneste skal være eller har vært tilknyttet den hemmelige overvåkningsgruppen.

- Verre blir det hvis norske statsborgere med bakgrunn fra de hemmelige tjenester har bidratt med sine tjenester for at utenlandsk etterretning skal overvåke den norske statsborgeren Bhatti, sier advokaten.

- Da blir det temmelig ugreit, sier Elden.

Han påpeker at det er strenge regler for sidegjøremål for politifolk, og for tidligere politiansatte.

- Det er strenge regler for sidegjøremål mens man er i politiet, og man burde kanskje se litt på karantenespørsmålet etter at de slutter også. De får tross alt betalt full pensjon fra den norske stat fra de er 57, og bør da ha sin lojalitet hit og ikke til fremmede makter, sier Elden.

- Vil du gå videre med saken?

- Dette får Storberget finne ut av og rydde opp i. Så får vi se når han er ferdig, sier advokaten.

Les også: - Horribelt om noen har sagt at dette er greit

- Har tatt seg til rette
Direktøren for Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, reagerer også på overvåkningen som skal ha funnet sted.

- Dette er en veldig stygg sak. Det er spesielt at det har pågått i så mange år, og at de har gjort slik som dette er fremstilt, sier Thon til Nettavisen.

Thon mener amerikanerne, om opplysningene stemmer, har «tatt seg til rette på norsk jord».

- De har tatt seg til rette på norsk jord, de har overvåket norske borgere, har gjort den jobben norsk politi skal gjøre og har tilsidesatt rettssikkerhetsprinsippene, sier han, og fortsetter:

- Man har rett til å forklare seg og å ha en forsvarer, men alt dette er unngått ved at det er private etterforskere som har stått for dette. De rettssikkerhetsgarantiene man har bygd inn i all lovgivning, er satt lett tid side, mener Thon.

Les også: Krever svar på USA-overvåking

- Har brutt norsk lov
Thon sier at dette er også er brudd på personopplysningsloven.

- De har brutt personopplysningsloven. Det er jo regler for hvordan personopplysninger skal innhentes, behandles og lagres. Vi har ikke sett disse registrene, og vet ikke hvordan dette har skjedd, men her har man gått helt rundt norsk lov. Det er helt på siden av alt, og jeg tror ikke de har tenkt en tanke om at det er regulering rundt dette her, sier direktøren i Datatilsynet.

Han forklarer hvorfor man ikke bare kan registrere opplysninger om hvem som helst.

- Man skal kunne samtykke om en del av det som registreres, og man skal kunne få innsyn i det og kunne kreve at det skal slettes om det som står der ikke er riktig, sier Thon.

- Det er ikke sånn at jeg kan lage et register over personer jeg mener er mistenkelige. Du må ha en grunn til å gjøre det, sier han.

- Men har man ikke en grunn dersom man gjør det for å hindre terror?

- Nei, ikke når det er gjort på denne måten, sier Thon til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.