- Bhatti har angst

- Det eneste straffbare jeg har gjort, er å tenke fritt og tale fritt, sier Bhatti. Retten vil likevel ikke løslate ham.

30.11.06 12:25

Forsvarer Arild Holden krevde torsdag at Arfan Bhatti blir løslatt etter 70 dager i isolasjon, subsidiært å ta ham ut av isolasjon og la han møte foreldrene. Han omtaler fengslingen av Bhatti som tortur.

- Vi har bedt om løslatelse fordi Bhatti sitter 23 timer alene på enecelle og det er stikk i strid med hva retten har sagt, sier Holden etter fengslingsmøtet.

Retten begjærte likevel videre varetektsfengsling. De vil sørge for at han kommer ut av isolasjon og over i en åpen avdeling ved Ringerike fengsel.

- Når det gjelder terrorsaken, det eneste straffbare jeg har gjort er å tenke fritt og tale fritt, sier Bhatti til et samlet pressekorps etter fengslingsmøtet

Sammenlikner med Guantanamo
- Det er åpenbart at en så langvarig isolasjon er tortur, noe også Eurparådets torturkomite har fastlått når det gjelder Ringerike fengsel. Det er derfor svært merkelig at ikke politiet har greid å flytte han til et annet fengsel slik retten forlangte forrige gang, når Ringerike argumenterer med at de ikke har noen ledige celler i fellesskapavdelingen, sier hovedforsvarer John Christian Elden.

Elden sammenlikner fengslingen med amerikanernes behandling av fangene på Guantanamo.

- Denne bruken av tortur er ikke et snev bedre enn den vi kritiserer amerikanerne for på Guantanamo, og det er uverdig for det norske justissystem. særlig etter at justisminister storberget har lovet torturkomiteen bot og bedring da kritikken ble reist i fjor, sier Elden.

Sliten og deprimert
Holden sier etter fengslingsmøtet at isolasjonen har vært en stor belastning for Bhatti.

- Han er skikkelig sliten og deprimert siden han sitter alene med seg selv hele tiden, sier Holden.

Har ikke fått åpnet vinduene
Bhatti skal ha uttrykt at han sliter med søvnproblemer og angst som følge av isolasjonen.

- Han har ikke engang fått åpne vinduene de siste fire ukene, etter å ha forsøkt å prate med de andre innsatte, sier Holden.

Han sier videre at det har vært stor belastning for Bhatti å få privatlivet sitt brettet ut i avisene, uten å få kunne prate med sin mor og far i Pakistan

- Det har vært enormt frustrerende for ham, sier Holden.

Skal overføres til åpen avdeling
De har forsøkt lenge å få til en telefonsamtale med tolk, men at dette ennå ikke har skjedd. Aktor har lovet i dag at det skal stå en tolk å vente utenfor rettslokalene.

Årsaken til at Bhatti sitter på isolasjon skal være at det er plassmangel i fengselet. Nå sier fengselet at de skal overføre han til en åpen avdeling over helgen.

- Det er jo typisk når jeg først begynner å rasle med sabelen, sier fengselet at de kan slippe ut av isolasjonen, sier Holden.

Har sittet i 70 dager
Politiet arresterte Bhatti tirsdag 19. september, og han har sittet varetektsfengslet siden den gang.

Sammen med tre andre, er Bhatti siktet for å ha planlagt å sprenge den israelske og amerikanske ambassaden, samt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo tidligere i høst.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.