RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bildene verdt opp mot 650 millioner

Sist oppdatert:
Maleriene «Skrik» og «Madonna» som ble ranet fra Munch-museet har en verdi opp mot 650 millioner kroner. Det anslår Munch-ekspert Knut Forsberg.

To til tre bevæpnede menn truet søndag til seg flere malerier i Munch-museet i Oslo, blant annet «Skrik» og «Madonna».

De to maleriene regnes blant de aller viktigste verkene som den verdenskjente kunstneren har produsert, og er begge nasjonale ikoner i Norge.

Daglig leder Knut Forsberg ved auksjonshuset Blomqvist Kunsthandel anslår verdien av de to til opp mot 650 millioner kroner.

- Det er betydelige beløp vi snakker om her. Det er vanskelig å gi et godt anslag, for det er en hypotetisk situasjon. Men «Skrik» har trolig en verdi på mellom 400 til 500 millioner kroner, mens «Madonna» ligger mellom 100 til 150 millioner kroner, sier Forsberg til TV 2 Nettavisen.

Blomqvist Kunsthandel var i sin tid gallerist for Munch, og er det auksjonshuset som har formidlet flest av Munchs verker i Norge.

Forsberg sier at «Skrik» er å regne som ett av kunsthistoriens viktigste verker.

- «Skrik» regnes som ett av de viktigste bildene i kunstens historie, og er oftere avbildet i media enn «Mona Lisa» av Leonardo da Vinci, sier han.

Det vil være nær komplett umulig å omsette maleriene på det åpne markedet, mener Forsberg. Han tror heller ikke ranet dreier som om et bestillingstyveri.

- Jeg tror det markedet er sterkt overdrevet. Det viser seg oftere at det dreier seg om kidnapping med hensikt å presse forsikringsselskaper for penger i slike tilfeller, sier Forsberg.

Også direktør Sune Nordgren ved Nasjonalmuseet for kunst forventer et krav mot Munch-museet om løsepenger for kunstskattene.

- Dette kan sammenlignes med kidnapping. Trolig er det en internasjonal liga som står bak, og min gjetning er at de vil kreve løsepenger for å returnere bildene. De er helt umulig å omsette, sier Nordgren til NTB.

«Madonna» er malt mellom 1893 og 1894 med olje på lerret. «Skrik» er malt på plate med flere ulike teknikker. Bildet er produsert i 1893.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere