RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen

- Billigst i SVs historie

Sist oppdatert:
Det var klar tale da nestleder Øystein Djupedal presenterte forslag til SV-program for de neste årene. Her er de ti kjernepunktene.

- Dette er det billigste programmet i SVs historie. Og det kan realiseres, sa Djupedal.

SV har lagt frem et forslag for de neste fem årene som det skal være mulig å forsvare i regjeringsposisjon. Programmet skal behandles på SVs landsmøte i april.

- Vi har ikke skjelt til hva vi bør mene i forhold til et eventuelt samarbeid etter et stortingsvalg, sa nestleder Øystein Djupedal før han startet sin presentasjon. Men på spørsmål fra TV 2 Nyhetene om programmet vil gjøre det lettere for SV å sitte med regjeringsansvar, var det klar tale fra Djupedal.

- Dette er et regjeringsdokument, ja!

Absolutt krav
SV har oppsummert kjernepolitikken i 10 punkter som er gjengitt nedenfor. Punktet som gjelder EU-medlemskap er knyttet direkte opp mot neste stortingsperiode og er det eneste absolutte kravet partiet har ved et eventuelt regjeringssamarbeid: Ingen EU-søknad i perioden. Partiet ønsker også å fjerne dagens EØS-avtale og erstatte den med en ny avtale.

- Dagens EØS-avtale har blitt alt for omfattende, erklærte Djupedal med SV i ryggen. Også når det gjelder Nato holder SV stø kurs. Partiet har ikke planer om å vike fra kravet om å melde ut Norge fra Nato, en holdning som står i sterk kontrast til den mulige regjeringspartneren Ap.

Endringer i familiepolitikk
Når det gjelder familiepolitikk ønsker SV store forandringer. Partiet vil fjerne kontantstøtte-ordningen, og gjennomføre barnehagereformen. Det vil si at maksimalprisen skal ned til 1750 kroner. Samtidig ønsker partiet å tilby 4 gratis barnehagetimer daglig til de som måtte ønske det. Partiet vil også øke kvaliteten på SFO-ordningen, og senke prisene.

Partiet ønsker også en nyordning i fødselspermisjonen. De vil gi en tredel av permisjonen til mor, en tredel til og far, og la dem selv bestemme over den siste tredelen. Det vil gjøre det lettere for fedre å prioritere stellebordet fremfor å overlate hjemmearbeidet til mor.

Pengene vil SV hente fra blant annet å kutte kontantstøtten og å ikke øke skattene.

Partiet presenterte også flere forslag til grunnlovsendringer under pressekonferansen torsdag. Blant annet innføring av stemmerett for 16-åringer.

Gruppen som har laget forslaget til arbeidsprogram går også inn for, under disens, å tillate CO2-regulerte gasskraftverk.

SV har lagt ut hele forslaget til femårsprogram her.

Ti sentrale punkter

1. Nødhjelpsfond. Norge forvalter store rikdommer gjennom oljefondet. SV vil bruke noe av den rikdommen på et nødhjelpsfond.

2. Avskaff fattigdommen. SVs mål er å bekjempe Forskjells-Norge, og at fattigdommen skal avskaffes i løpet av neste stortingsperiode.

3. Miljøvennlig energi. SVs mål er å legge om energipolitikken slik at vi kan komme et godt stykke på veg til å nå vårt mål om å produsere 40 nye TWh miljøvennlig energi. Klarer vi det, kan alle gjenværende store vassdrag vernes, og Norge kan bli nettoeksportør av strøm.

4. Rust opp skolen. SV vil skape en skole hvor undervisningen er tilpasset hver enkelt elevs evner og behov. Det innebærer økte ressurser for å få flere lærere og forsterket opprustning av skolebygg. I tillegg ønsker SV en utvidet skoledag, og har som mål å gjøre skolefritidsordningen gratis.

5. Fjern langtidsledigheten. Alle som søker arbeid, skal få et tilbud om arbeid eller gis mulighet til etter- og videreutdanning innen ett år. I tillegg skal arbeidsløs ungdom under 25 år ha rett til arbeid, utdanning eller tiltaksplass innen seks måneder.

6. Forsvar barnehagereformen. SV garanterer at barnehagereformen skal følges opp, slik at alle som ønsker det skal ha tilgang på kvalitetsbarnehager til en maksimalpris på 1750 kroner.

7. Tannhelsereform. SV ønsker at all ungdom opp til 21 år skal ha gratis tannhelsetjeneste, inkludert utgiftene til tannregulering. Videre ønsker de at omfattende tannlegebehandling i større grad refunderes.

8. Ingen søknad om EU-medlemskap. SV vil arbeide for at det ikke sendes en søknad om norsk medlemskap i EU i neste stortingsperiode.

9. Kamp mot sosial dumping. Alle som arbeider i Norge, skal ha krav på anstendige lønns- og arbeidsforhold. SV vil skjerpe lovverket mot sosial dumping og styrke myndighetenes og fagbevegelsens mulighet til å håndheve loven.

10. Bedre kommuneøkonomi. Velferdsstaten må bygges ut, ikke bygges ned. For SV er det et ufravikelig mål at kommunenes økonomi skal styrkes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere