*Nettavisen* Nyheter.

- Ble lurt trill rundt av svindeldømt

Foto: Privat (iOslo.no)

Men politiet henla saken.

(iOslo.no) - Jeg synes han er en sjarlatan. Jeg er familieterapeut og burde kjenne folk, men jeg lot meg lure. Han er jo dyktig, og manipulerer og lurer folk trill rundt, sier Ole Hartmann (51) fra Hønefoss til iOslo.no.

Mannen han snakker om er en sambygding (46). I begynnelsen av april i år ble han dømt til seks måneders ubetinget fengsel, etter å ha svindlet Knut Helge Aas fra Oslo for 370.000 kroner høsten 2007.

Les hele saken her: Lurt for 400.000 kroner etter NAV-møte

Med denne saken hengende over seg, skal 46-åringen ifølge Hartmann ha forsøkt å svindle familieterapeuten sensommeren 2008. Som arbeidskolleger snakket de om å starte en bedrift sammen.

Har du opplevd å bli svindlet? Send oss din historie til tips@ioslo.no.

- Siden vi skulle starte aksjeselskap ble vi enige om at jeg overførte 30.000 som min del av aksjekapitalen, og at han skulle ordne med å registrere selskapet i Brønnøysundregistreret, sier Hartmann.

Ikke registrert
Overføringen ble gjort, og Hartmann fikk kvittering med underskrifter tilbake igjen. Men da han kort tid senere undersøkte med Brønnøysundregisteret, fant han at selskapet ikke var registrert. Det skjedde lite nytt, til tross for gjentatte purringer.

I mellomtiden hadde de to bestemt at selskapet skulle etablere seg i en kontorbygning utenfor Hønefoss.

- Han forteller meg at han betalte for tre måneders leie kontant, og vi flyttet inn en del kontorrekvisita jeg hadde stående. Det var vel verdt en 10-20.000 kroner, sier Hartmann.

Men en dag han kommer på jobben er døren stengt. Husleien er ikke betalt, og Hartmann får ikke ut utstyret sitt.

Anmeldt
- Jeg konfronterte ham med stengingen, og da kom unnskyldningene. Han fortalte at pengene var på vei, men det var selvfølgelig bare tøv. Men etter massevis av unnskyldninger bestemte jeg meg for å ta et møte med ham for å få alle kort på bordet. Men han dukket ikke opp da jeg var hjemme hos ham. Da anmeldte jeg ham til politiet, sier Hartmann.

Hos politiet var det imidlertid lite hjelp å få. Til tross for innlevering av kvitteringer, mailer, sms-er og redegjørelse for saken, ble anmeldelsen henlagt etter én uke.

«De underrettes om at forholdet er henlagt da det antas ikke å være rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, jf. Straffeprosessloven par. 224, 1. Ledd», heter det i brevet til Hartmann.

Forbannet
Selv reagerer han sterkt.

- Jeg ble forbannet og sint. Denne saken har to sider. Jeg er utsatt for underslag, og det lever jeg videre med. Men enda verre er politiets unnfallenhet, at han får lov til å ture frem uten at politiet gjør noe med det. Det synes jeg er ille, sier Hartmann.

Han ønsker nå å advare folk mot å inngå forretningsplaner uten å være veldig varsomme.

iOslo.no har vært i kontakt med 46-åringen, som langt på vei bekrefter Hartmanns versjon av saken, men avviser at han forsøkte å svindle familieterapeuten.

Les et lengre intervju med den svindeldømte 46-åringen på iOslo.no søndag.

- Jeg tar det som har skjedd veldig alvorlig. Tanken var at vi skulle skaffe noen kunder på hver vår kant, men det gikk ikke. Delvis på grunn av min helse og delvis fordi det var vanskelig å få penger inn, sier 46-åringen.

- Men du registrerte jo aldri selskapet?

- Det ble ikke noe grunnlag for å registrere selskapet, så det ble aldri gjort.

- Hvorfor betalte du ikke tilbake pengene til Hartmann. Du viste ham til og med en falsk kvittering på at pengene var overført?

- Da jeg satte pengene på overføring var det ikke nok penger inne. Vi hadde noen små utgifter i forhold til dette, og med den andre saken måtte jeg være forsiktig med forfordeling. Men når begge sakene er avklart fører vi pengene tilbake til ham. Heldigvis, svarer 46-åringen, som ikke har noe godt svar på hvorfor han ikke overførte en del av pengene.

Ingen kommentar
Politiadvokat Petter Solberg i Nordre Buskerud politidistrikt kan ikke kommentere saken overfor iOslo.no fordi Hartmann har anket henleggelsen til statsadvokaten. Solberg sier han forventer at svaret vil foreligge i løpet av noen uker.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.