*Nettavisen* Nyheter.

- Ble torturert og skutt

I hjemlandet ble han torturert og skutt. I Norge endte han opp som drapsmann. Les Kamel Mellahs rystende historie.

11.04.07 11:47

29. mars i fjor knivdrepte Kamel Mellah (38) sin lege Stein Sjaastad ved Centrumsklinikken i Oslo sentrum.

Algerieren Mellahs historie er full av tortur, tvang og atskillelse fra kone og barn. Les den rystende historien om hvordan mannen ble psykisk syk og endte opp som drapsmann.

- UDI overvåket meg
Blodspor og vitner knytter Mellah til legedrapet.

LES OGSÅ:Hun så legen bli drept

Selv husker ikke Mellah noe som helst fra 29. mars – og han husker ikke å ha drept legen sin med knivstikk i hodet og ryggen.

I tiden før drapet følte Mellah seg forfulgt og overvåket av Utlendingsdirektoratet. I sin forklaring i retten tirsdag hevdet han at UDI hadde folk som fulgte hver minste bevegelse han foretok seg. Og han var overbevist om at legen Stein Sjaastad var manipulert til å bistå UDI i overvåkingen.

Da Mellah var til konsultasjon for endetarmsundersøkelse, innbilte han seg at Sjaastad filmet seansen og la det hele ut på TV.

LES OGSÅ:- Legen filmet meg

Rettspsykiatere slår fast at Mellah var psykotisk i gjerningsøyeblikket, og påtalemyndigheten vil at han skal bli dømt til psykisk helsevern for legedrapet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Ørjan Nilsson / TV 2 Nettavisen

Rømte fra militæret
I sin forklaring i retten tirsdag skisserte Mellah en livshistorie preget av vold og undertrykkelse.

19 år gammel og medlem av kommunistpartiet rømte han fra militærtjenesten i hjemlandet Algerie. Han reiste til Sovjetunionen for å studere og i Latvia møtte han sin kommende kone. De fikk et barn sammen.

På de siste 10 årene har Mellah sett sin kone kun to ganger.

For som nyutdannet ingeniør foretok han en forretningsreise til Tyskland. Turen skulle vise seg å bli skjebnesvanger.

I sin forklaring i retten fortalte Mellah om hvordan han ble frastjålet sine ID-papirer i Tyskland. Dette resulterte i at han ble tvangsreturnert til Algerie.

Utsatt for tortur
I hjemlandet skal han ha blitt fengslet og utsatt for psykisk og fysisk terror. Etter to måneder ble han sendt til militæret og anti-terror-avdelingen som straff for sine synder.

Denne avdelingen i det algeriske militæret skal ha vært det mest risikofylte oppdraget man kunne bli satt til.

Mellah skal ha fryktet for sitt eget liv under utførelsen av tjenesten.

I militæret ble 38-åringen skutt i foten, noe som resulterte i at oppholdet som skulle ha vart i 18 måneder, ble forlenget.

På nytt rømte Mellah – denne gang til Danmark. Resten av historien er kjent. Avslag på asylsøknaden gjorde at Mellah kom til Norge.

Psykisk syk begikk han drapet på lege Stein Sjaastad den 29. mars i fjor.

Opprørt
Mellahs forsvarer, advokat Line Evensen, synes det er tragisk at hennes klient ikke fikk den hjelpen han trengte da han kom til Norge og fikk psykiske problemer.

- Hva han har blitt utsatt for i Algerie kan man jo bare tenke seg til, sier hun til Nettavisen.

Hun etterlyser bedre oppfølging av asylsøkere.

- Når det kommer asylsøkere til Norge med den historien som Mellah har, skulle det vært et system som sjekket deres psykiske helse. Min klient ble i stedet gående ensom med sine problemer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.