*Nettavisen* Nyheter.

- Blir litt kåt på ting andre ikke vet

Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Politimannen innrømmer å ha lekket sensitiv informasjon til VG.

24.02.09 14:08

EIDSVOLL (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken i Øvre Romerike tingrett mot den 57 år gamle politimannen fra Hedmark politidistrikt som er tiltalt for å ha lekket sensitiv informasjon til journalister.

Politimannen er tiltalt for over 20 brudd på taushetsplikten, og risikerer tre års fengsel.

Etterforskningen av saken startet i januar i år da VG trykte politiets bilder av de siktede personene etter dobbeltdrapet i Søndre Land. Bildene, samt sensitiv informasjon, gjorde at politiet i Vest-Oppland slo alarm.

- Det mest alvorlige i denne saken er omfanget av kontakten mellom politimannen og journalisten, men her blir det et spørsmål om hva retten vil tro på, sier aktor Johan Martin Welhaven, som er assisterende sjef i Spesialenheten for politisaker, til Nettavisen.

Behn og Orderud
Tiltalen fra Spesialenheten for politisaker avslører en lang rekke med store saker og kjente personer som politimannen skal ha lekket sensitiv informasjon om.

Klikk på bildet for å forstørre.

Informasjonen er gitt til to journalister, i henholdsvis VG og Se og Hør.

Blant annet skal han ha gitt informasjon om at Ari Behn hadde blitt tatt i en fartskontroll, noe som førte til et oppslag i Se og Hør.

Les mer her: Dette skal han ha lekket om

I rettssaken innrømmet politimannen at han ble «kåt av få informasjon andre ikke hadde», og at da VG-journalisten tok kontakt, hadde de nettopp installert datasystemet «Indicia» på kontoret, som han ville bli så flink så mulig i.

«Indicia» er et nytt datasystem som politiet fikk i 2007/2008. Med dette systemet kan du blant annet søke i straffesaker.

Politimannen sa i retten at han øvde seg på datasystemet da journalisten ringte.

- Glapp ut av meg
Selv om politimannen nekter for de aller fleste av de totalt 23 tilfellene der han skal ha overlevert informasjon til VG eller Se og Hør, så innrømmer han at han ga VG bilder av de tiltalte i drapssaken i Vest-Oppland politidistrikt ved to anledninger.

- Første gangen VG-journalisten ringte så opplyste han om personnummeret til Berit Thorstensen og spurte om hun var tiltalt.

- Ja, det bare glapp ut av meg. Det beklager jeg, sa 57-åringen i retten.

Ved en annen anledning overleverte han bilder til en VG.

- Det var rett og slett bare dumhet av meg. Jeg ble bondefanget av hans sjarm, sa politimannen om overlevering av bilder til VG-journalisten. Han påpekte i retten at VG sa de allerede hadde bilder, og at han dermed bare «oppgraderte» bildene som VG allerede hadde.

Denne overleveringen skjedde 4. januar 2008. 20 dager senere leverte han nye bilder til VG. Også da gikk det «et støkk» gjennom politimannen i det han forsto at han hadde gått for langt.

- Det var helt tankeløst og hodeløst. Jeg får helt vondt i magen. Hvorfor ringte jeg ham ikke, eller kjørte etter ham og tok bildene tilbake, sa politimannen i retten.

- Men jeg har aldri opplevd meg selv som kilde, sa han.

- Jeg var sjokkert
Politimannen hevdet at han ikke hadde hørt om drapene i Søndre Land da journalisten ringte.

- Jeg visste ikke om drapet før VG-journalisten ringte og sa at det var et drap i Vest-Oppland og at «disse har vært i ditt distrikt», sa politimannen.

Alle telefoner og utskrift fra Indicia brukes nå som bevis i saken.

- Jeg var sjokkert over hvor mye informasjon VG hadde, og var interessert i å bli mest mulig oppdatert. Jeg benyttet infoen til en praktisk øvelse på Indicia, sa han videre.

Ifølge han skal VG-fotografen ha presisert at «du er ikke kilden, da må man lete i egne rekker».

57-åringen avviste i retten at ga informasjon til VG utover informasjonen om drapssaken i Søndre Land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.