RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bokbøter angrep på ytringsfriheten

Rød ungdom nekter å betale boten de fikk etter at de la ut skolebøker på internett. Forsvarer Geir Hovland hevdet i lagmannsretten tirsdag at bokbøtene er et angrep på ytringsfriheten.

Rød Ungdom (RU) la høsten 2001 ut 13 lærebøker gratis på internett. I tingretten ble de dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning til forlagene, og 25.000 kroner i foretaksbot.

Rød Ungdom godtok å betale erstatning, men nekter å godta foretaksboten. Tirsdag startet ankesaken i lagmannsretten.

Ifølge forsvarer Geir Hovland er det et angrep på ytringsfriheten når en politisk organisasjon, uten tanke på egen vinning, blir straffet med bøter for en politisk markering.

- Jeg mener dette er en angrep på ytringsfriheten, sier Hovland til NTB.

Sivil ulydighet
Retten brukte tirsdag mye tid på begrepet sivil ulydighet. Ifølge tidligere medlem av sentralstyret i Natur og ungdom og nå vitne i saken mot RU, Kjersti Album, er det fire kriterier som må til for at en aksjon skal kunne kalles en sivil ulydighetsaksjon.

- Skal det være en sivil ulydighetsaksjon, må det være et lovbrudd, det må ikke være brukt vold, det må gjøres for å utrette en politisk eller samfunnsmessig betydning og det må skje ut fra en personlig overbevisning, sa Album.

Album har lang fartstid som aktivist for Natur og ungdom, og har tilnærmet seg begrepet sivil ulydighet, teoretisk.

- Aksjonen til RU er et godt eksempel på sivil ulydighet. Den oppfyller alle kriteriene, sa Album.

Første gang
En politisk organisasjon har aldri tidligere blitt straffet som organisasjon for sivil ulydighet.

- Slik situasjonen er nå, blir nåværende medlemmer straffet for noe som skjedde for flere år siden, sier Bjørnar Moxnes, leder av RU.

I retten kom det fram at de politiske ungdomsorganisasjonene har stor gjennomtrekk av medlemmer. RU har bare en tredel av de medlemmene de hadde under aksjonen høsten 2001.

Tidligere har en straffet de enkelte medlemmene som har utført selve handlingen, og ikke organisasjonen som står bak. Hvis RU blir dømt for aksjonen, markerer det en ny praksis i saker hvor en står overfor sivil ulydighet.

- Blir denne dommen stående, vil det få store konsekvenser for andre organisasjoner som for eksempel Natur og ungdom, sier Moxnes til NTB. Han lover imidlertid at organisasjonen vil kjempe videre for gratis skolebøker.

- Det skal mer til enn en rettssak for å stoppe oss, sier Moxnes til NTB.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere