Gå til sidens hovedinnhold

- Boken om meg er eventyr

Sex-skandaler, angrep på Eli og det omstridte utspillet mot Bondevik. Nå er boken Carl I. Hagen fryktet klar.

- Jeg ser ingen grunn til å kommentere eventyrfortellinger og påstander fra en Frp-fiendtlig VG-journalist, sier Carl I. Hagen om den uautoriserte biografien om hans liv av Elisabeth Skarsbø Moen som kom ut fredag.

- Hvorfor mener du at hun er fiendtlig i innstilt til Frp?

- Det kan enhver som har lest det Skarsbø Moen skriver om Frp se. VG er på kontinuerlig jakt etter Frp, sier Hagen til Nettavisen.

- Vil du lese boka?

- Ja, klart det. Jeg er nysgjerrig på alt som blir skrevet om Frp, sier Hagen.

- Skarsbø Moen skriver at du tiet om Søviknes-saken?

- Som sagt ser jeg ser ingen grunn til å kommentere eventyrfortellinger og påstander fra en Frp-fiendtlig VG-journalist.

Kom Eli i forkjøpet
Pressen har tidligere skrevet at Hagen har sagt at han frykter den uautoriserte biografien om hans liv av VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen. Fredag morgen kom Moen uventet Hagens kone i forkjøpet med å sende ut sin bok til pressen tre dager før Eli Hagens.

Tiet om sex-sak
Boka «Profet i eget land - historien om Carl I. Hagen» vier blant annet et helt kapittel om hva som skjedde i kulissene i Søviknes-saken der nestlederen i Frp ble tvunget til å innrømme at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-åring på et landsmøte i FpU i 2000.

Skarsbø Moen dokumenterer hvordan både Carl I. Hagen og John Alvheim tiet om sex-skandalen. Tidligere er det avdekket at daværende nestleder Siv Jensen og Søviknes i 2001 løy om saken i TV 2, og at Søviknes også løy ved andre anledningen om saken.

Men i Skarsbø Moens bok kommer det også fram at Hagen i et intervju med Dagsrevyen sa at han hadde fått anmodning fra jentas foreldre om å unngå å rette søkelys mot den nå 17 år gamle jenta. Hagen tiet i intervjuet om at fylkeslederen i Telemark hadde fortalt ham at jentas foreldre innstendig hadde bedt om Søviknes ble fjernet fra alle offentlige posisjoner.

Skulle fryse ut verstinger
Samtidig som media avdekket Søviknes-saken foregikk det en intens maktkamp i Frp. Hagen jobbet for å bli kvitt flere sentrale personer, blant annet Øystein Hedstrøm, Vidar Kleppe, Dag Danielsen og Frank Gundersen.

De gjorde intens motstand, og Hagen, Søviknes og Jensen la en plan B.

- Dersom noen av verstingene kom inn, skulle de fryses ut av stortingsgruppen. Ingen av dem skulle få framtredende verv i komiteene, og de skulle konsekvent møtes med en kald skulder, skriver Skarsbø Moen.

Maktkampen endte med at Hedstrøm og Simonsen gikk videre til en ny stortingsperiode.

Finansiert av Sveaas
Skarsbø Moen avslører også at det var finansmannen Christen Sveass som finansierte Fremskrittspartiets Utredningsinstitutt, som Carl I. Hagen etablert i 1988 etter modell av amerikanske Think Tanks. Instituttets oppgave var å utrede og sette i system liberalistiske politiske ideer som Frp skulle bruke i sin valgkamp.

Skeptisk til Bondevik-utspill
I boka kommer det også fram at Siv Jensen var skeptisk til Carl I. Hagens frontalangrep på Kjell Magne Bondevik før stortingsvalget i 2005, skriver VG.

Det var i juni i fjor at Hagen gikk hardt ut mot Bondevik personlig, og Siv Jensen skal ha fryktet at et slikt utspill ville skade partiets forhold til KrF og at velgerne ville oppfatte Frp som useriøse.

Til slutt ble de likevel enige om at utspillet skulle kjøres, skriver Skarsbø Moen i boka.

Eli angrepet på dansegulv
Skarsbø Moe kommer i sin bok flere ganger inn på Carl I. Hagens nære forhold til sin kone Eli Hagen. Ekteparet gjorde en avtale etter at Carl I. Hagen ble avbildet i Se og Hør i med en toppløs dame i et basseng. Avtalen går ut på at Carl I. Hagen ikke får overnatte uten Eli når han er på reiser, og at han ikke får danse med andre kvinner.

Da ekteparet ikke fikk tildelt seter ved siden av hverandre da de skulle fly til fra Oslo til Istanbul, ble Hagen så provosert at han etter hjemkomsten skrev et klagebrev til SAS.

- Personer som satt i innsjekkingsskranken måtte da forstå at ektepar ville sitte sammen, skrev han.

I 1995 ble Eli angrepet på dansegulvet på nattklubben Seaside i Haugesund.

Carl grep inn og sørget for at kvinnen slapp taket. Etterpå gikk han opp på podiet og grep mikrofonen.

- God dag, jeg er Carl I. Hagen, formann i Frp. Jeg respekterer at folk ikke deler min politiske oppfatning, men jeg synes det går for langt når folk tar kvelertak på min kone, sa han.

Så forlot ekteparet lokalet.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene