- Bøndene vil ha endringer, men tør ikke si det høyt

PÅ STORTINGSKONTORET: Det renner inn meldinger og e-poster på telefonen til Morten Ørsal Johansen, landbrukspolitisk talsperson for Frp. Han sier at ingen av dem er negative.

PÅ STORTINGSKONTORET: Det renner inn meldinger og e-poster på telefonen til Morten Ørsal Johansen, landbrukspolitisk talsperson for Frp. Han sier at ingen av dem er negative. Foto: Terje Nilsen (Oppland Arbeiderblad)

- Jeg får mange titalls meldinger hver eneste dag fra bønder, og ikke én er negativ.

16.05.14 23:03

OSLO (Oppland Arbeiderblad): Fremskrittspartiets landbrukspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen avviser at regjeringens landbrukspolitikk bidrar til å rasere næringen.

Les saken i oa.no

Johansen er utflyttet totning og har nå et småbruk i Østsinni-åsen ved Dokka. Dagene hans på Stortinget dreier seg nesten bare om bønder og jordbruksoppgjør – og en del kjeft via mediene.

- Hardt kjør

- Det er hardt kjør. Men jeg har ikke fått en eneste telefon eller e-post fra sinte folk. Tvert imot får jeg mange titalls meldinger hver eneste dag fra bønder og ikke én er negativ. De vil ha endringer, men tør ikke si det høyt. Det er synd, men slik er det, sier Frp-politikeren til Oppland Arbeiderblad.

Han leser en e-post fra en bonde med ordlyden «Hever glasset for en ny retning i landbrukspolitikken».

- Det er gøy med slike tilbakemeldinger, sier Johansen.

- Overrasket over kritikken

Bønder over hele landet har gått på barrikadene i protest mot regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene. Lokalt hevdes det at Oppland vil bli rasert som følge av landbrukspolitikken til Frp og Sylvi Listhaug.

Men Morten Ørsal Johansen avviser påstandene fullstendig:

- Det er store ord, og jeg er overrasket over kritikken. Jeg tviler også på om alle som kritiserer egentlig har satt seg inn i tilbudet fra staten eller om de bare hører på hva lederen i Norges Bondelag sier. Det blir ingen rasering av Oppland, tvert imot. Men hvis vi skulle fortsatt i samme spor som de siste 30 årene, vil vi ikke ha et landbruk om nye 30 år.


Forenklinger

- Men det er jo et faktum at bøndene bare er tilbudt en tiendedel av det de krever?

- Ja, det er riktig. Men vi må se på hva som legges inn i tilbudet, blant annet 34 forenklinger. Og jo mer bøndene produserer, jo mer skal de få betalt. De skal få drive med akkurat det de vil, og få betalt for det.

- Strukturendringer kommer

Johansen legger til at strukturendringer er uunngåelige i landbruket.

- De kommer enten vi vil eller ikke. Men vi må ta dem skrittvis og kontrollert. Flere titusener bruk er lagt ned på grunn av krav til effektivitet, og det vil helt sikkert bli lagt ned enda flere. Men da skal bøndene ha mulighet til å selge eller leie jord. Bøndene viser stor vilje til effektivitet og innovasjon samtidig som de jobber som bare det, understreker stortingspolitikeren.

Etter at bøndene brøt jordbruksforhandlingene, mener Morten Ørsal Johansen at det er tre muligheter når Stortinget skal behandle forslaget fra regjeringen.

Den ene er at proposisjonen går gjennom etter en del kritikk, den andre at den blir vedtatt med noen små endringer, noe Frp-representanten synes er greit.

- Den tredje muligheten er at det blir gjort store endringer. Men da er hele jordbruksoppgjøret borte og vil forsvinne inn i statsbudsjettet. Jeg håper ikke det skjer, sier Johansen.

Se flere saker i oa.no

Les også:

- Vi har gitt et sjenerøst tilbud til bøndene

Bøndene krever 1,5 milliarder kroner


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.