- Bondevik brøt Grunnloven

Jusprofessor Ståle Eskeland mener regjeringen flere ganger har brutt Grunnloven og i teorien risikerer riksrett for sitt engasjement i internasjonale konflikter.

07.10.03 06:14

Under et foredrag i Oslo Militære Samfund mandag kveld hamret jusprofessor Ståle Eskeland løs på norsk utenrikspolitikk og spesielt Norges engasjement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

- Dypt tragisk
Eskeland mener Norge har begynt på en farlig vei bort fra folkeretten. Spesielt ved å bryte FNs forbud mot å angripe andre land uten støtte i FNs Sikkerhetsråd.

- Det er dypt tragisk når våre politiske ledere later som om de opptrer innenfor den folkerettslige og nasjonale rettsorden, når det ikke er tilfelle, sa Eskeland i sitt foredrag mandag kveld.

Alle gode formål kan ikke rettferdiggjøre en slik angrepskrig fordi man risikerer verdenskrig uten at alle stormaktene i det minste ikke nedlegger veto, mener Eskeland. Jusprofessoren mener Norge ved ikke å følge FN-pakten uansett bryter internasjonale lover.

- Norge er en rettsstat i det internasjonale rettssamfunn. Det betyr at politikken er underordnet retten, nasjonalt og internasjonalt. Politiske beslutninger må ligge innenfor de grenser som retten setter, fortsatte Eskeland.

Brøt Grunnloven
Eskeland mener blant annet at Norge med Kosovoangrepet brøt Grunnlovens paragraf 25 som forbyr regjeringen å starte en angrepskrig. Og at Nato heller ikke hadde støtte i Folkeretten.

Eskeland mener derfor at handlinger utført i krigen, kan rammes av straffeloven.

Statsminister Kjell Magne Bondevik, daværende utenriksminister Knut Vollebæk og daværende forsvarsminister Eldbjørg Løwer kan i så fall kan siktes for forsettelig drap, hevder Eskeland.

- Jeg kan da ikke se at det foreligger noen staffefrihetsgrunn som de kan påberope seg, heller ikke at de, eventuelt, trodde at de handlet innenfor folkerettens grenser, sa Eskeland.

Riksrett
Eskeland ser det som usannsynlig at Odelstinget, som er påtalemyndighet i Riksretten, oppretter sak mot den daværende Bondevik-regjeringen. Likevel kan det bli aktuelt hvis Jugoslavia vinner fram i FNs Internasjonale domstol i Haag. Jugoslavia har anklaget en rekke av våre allierte for folkerettsstridig angrep.

- Skulle Den internasjonale domstolen i Haag komme til at angrepet var i strid med folkeretten, blir det vanskelig for Odelstinget fortsatt å forholde seg passivt, sa Eskeland i foredraget.

I sitt foredrag var jusprofessor Eskeland også svært kritisk til det rettslige grunnlaget for Norges engasjement i Irak og Afghanistan.

- Vil sette seg inn i saken
- Statsminister Kjell Magne Bondevik må sette seg inn i denne saken før han vil kommentere den, sier statssekretær Gunnar Husan ved statsministerens kontor til TV 2 Nettavisen sent mandag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.