RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bondevik er nedlatende

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen og Frp-formann Carl I. Hagen gikk kraftig til angrep på statsminister Kjell Magne Bondevik i Stortinget i dag. Årsaken er at regjeringen ikke vil vente til valget i 2005 med å vedta pensjonsreformen.

Kristin Halvorsen og Bondevik (KrF) har kranglet i mange dager om når Stortinget bør behandle pensjonsreformen. I dag braste de sammen i Stortinget.

- Statsministeren har gått til frontalangrep mot oss og kalt oss «umodne populister» fordi vi mener at folk som rammes av pensjonsreformen skal være med i diskusjonen om reformen. Jeg lurer på hvilket syn på demokrati statsministeren har, skal reformen rushes igjennom i stortinget fordi velgerne ikke er skikkelig i stand til å velge, tordnet Kristin Halvorsen.

- God tid
Bondevik svarte at det lenge har vært meningen at pensjonsreformen skal vedtas i denne Stortingsperioden, altså før Stortingsvalget i 2005.

- Det er halvannet år til Stortingsvalget. Det skulle være fullt mulig å behandle saken på denne tiden, sa Bondevik.

- Fornærmer velgerne
- Jeg må si at jeg er overrasket over den nedlatende tonen som Bondevik tar. Ikke overfor SV, for det tåler vi, men overfor velgerne. Det er de som rammes av betegnelsen «umoden», svarte Halvorsen.

- Ut fra det Halvorsen nå sier, høres det ut som om Stortinget bare skal kunne vedta store saker i forbindelse med valg, svarte Bondevik og la til at regjeringen satser på å legge fram en Stortingsmelding om pensjon i løpet av høsten eller vinteren 2004.

Frykter ville valgløfter
Statsministeren frykter at politikerne vil vise for lite ansvar og love for mye hvis pensjonssaken skal behandles av Stortinget først etter valget i 2005.

- Jeg ser at det bare er de partiene som aldri har sittet i regjering som er imot at vi vedtar reformen før valget. Det er nødvendig å få en pensjon som er både er økonomisk og politisk bærekraftig. Hvis vi skal få et system som holder gjennom ulike regjeringer, må vi ha bredt forlik.

Smilte av Hagen
Også Hagen ønsker at pensjonssaken skal bli en valgkamp-sak i 2005. Han fikk flere stortingsrepresentanter til å trekke på smilebåndet da han innførte et nytt begrep, nemlig «dundrende overskudd» i debatten.

- Staten går med dundrende overskudd og det er fullt mulig å ha en pensjon som ikke er sosialt urettferdig uten at vi går med underskudd. Bondevik sier selv at pensjonsreformen er en stor sak, er det ikke da nødvendig at velgerne får si sin mening, spurte Frp-formannen.,

Men Bondevik fastholdt at det er absolutt er demokratisk at Stortinget bestemmer hvordan framtidens pensjon skal bli før valget i 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere