*Nettavisen* Nyheter.

- Bondevik tok selvkritikk

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): – Han tok selvkritikk, mener Frp-leder Carl I. Hagen etter statsminister Kjell Magne Bondeviks redegjørelse i Stortinget mandag om håndteringen av flomkatastrofen.

10.01.05 16:20

- Jeg følte han han innrømmet helt klart at man kom for sent i gang skikkelig, tok det ikke alvorlig nok de første dagene, og at omfanget av det man så gjorde kunne vært større i den første fasen, sier Carl I. Hagen til TV 2 Nettavisen etter Bondeviks redegjørelse.

Lister
Han ser fram til evalueringen av arbeidet som ble gjort i forbindelse med flomkatastrofen, men mener Bondeviks redegjørelse stort sett var dekkende, med unntak av punktet som gjaldt UDs føring av listen over savnede.

Hagen er enig i at UD måtte skrive ned alle navnene som ble ringt inn, men at departementet burde brukt strengere kriterier for å listen over savnede.

- Her har det vært altfor dårlig arbeid fra flere, mener han, og peker på at statsministeren på et tidspunkt sa han ikke kunne utelukke hele 1000 omkomne nordmenn.

Forberedt på kritikk
SV-leder Kristin Halvorsen mener Bondevik har tatt kritikken som er kommet innover seg.

- Jeg syntes Bondevik i løpet av siste dagene har forberedt seg på den kritikken som vil komme fordi det er opplagt det er gjort feil i vurderinger som er gjort, sier hun tll TV 2 Nettavisen.

Halvorsen mener det er vanskelig å se hva myndighetene kunne gjort for å redde flere liv under katastrofen,

- Men å ta vare på de overlevende er det mye som kunne vært gjort mye bedre, sier hun.

- All krisehåndtering handler om å ha gode planer, men det handler også om evne til å improvisere og sørg for at fullmaktene er der de skal være når det skjer, understreker hun.

Halvorsen synes det er hederlig at regjeringen setter i gang strakstiltak, blant annet ved å opprette et nettsted for pårørende.

Klokt
Ap-leder Jens Stoltenberg sier han ikke ønsker å være så kritisk overfor redegjørelsen før hele prosessen er blitt evaluert.

- Regjeringen selv erkjenner jo at kapasiteten var for dårlig og at tiltakene kom for sent. Det mener jeg er klokt at regjeringen gjør, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Han ser fram til den videre granskningen.

- Så får vi styrke beredskapene. Det er bra at vi får noen strakstiltak. Så er det bra at får vi få en uavhengig gjennomgang så vi kan komme opp med enda flere tiltak, sier han.

Han ser fram til den videre granskningen.

Uoverenstemmelse
Gruppestyreleder i Senterpartiets stortingsgruppe, Marit Arnstad, kaller redegjørelsen «grei», men mente Bondeviks beskrivelse av tiden etter katastrofen ikke stemte med det de pårørende har beskrevet.

- Det var ikke helt samsvar mellom det statsministeren gir uttrykk for og det pårørende har opplevd. Det er dette misforholdet som må granskes, mener Arnstad.

Les hele Bondeviks redegjørelse her

TV 2 Nettavisen kommer med mer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.