*Nettavisen* Nyheter.

- Borregaard lekte med døden

Seks pårørende og ofre etter metanoltragedien saksøker Borregaard Industrier for flere millioner kroner.

17.09.05 03:42

De seks hevder fabrikken kunne avverget tragiske dødsfall i Østfold og forhindret at mennesker ble livstruende skadet, melder TV2-Nyhetene.

Bakgrunnen er at ansatte ved fabrikkens laboratorium testet illegal sprit for smuglere og selgere. Og at de ikke varslet politiet da de oppdaget at spriten inneholdt livsfarlig metanol.

En lek med døden
Det er avdekket at det har vært et dødens laboratorium på Borregaard i Sarpsborg. Smuglerspriten ble testet der og ledelsen må ha vært kjent med ukulturen.

- Likevel slo ingen alarm og varslet medier og politi da de avdekket livsfarlig metanol i spriten. Dersom det hadde skjedd kunne mange menneskeliv vært spart og store skader unngått, sier advokat Per Danielsen som representerer de pårørende og ofrene.

Han kaller den ureglementerte sprit-testingen en lek med døden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Opprørt
Det var i august 2002 ansatte på Borregaards laboratorium oppdaget livsfarlig metanol i en prøve de fikk levert fra spritsmuglermiljøet. Kun de som hadde levert prøven ble varslet. Og omsetningen av den dødelige spriten fortsatte.

Senere døde to personer i Østfold og flere ble livstruende skadet etter å ha drukket spriten.

En av de pårørende, Marianne, som mistet sin far i metanoltragedien, er opprørt over Borregaard.

- Hadde de varslet politiet tror jeg min far hadde vært i live. For da ville opplysninger om at livsfarlig sprit var i omløp kommet i avisene. Fabrikken må ta ansvar for dette å rydde opp etter seg, sier hun til TV2.

Borregaard avviser
Informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø sier Borregaard avviser erstatningskravet. Han hevder at ledelsen ved fabrikken ikke var kjent med at flere ansatte har drevet irregulær testing av smuglersprit og at det umiddelbart ble ryddet opp da det ble oppdaget.

- Kunne dødsfall vært forhindret om Borregård eller de ansatte hadde varslet politiet om dødsspriten?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Aasbø.

Ingen beklagelse
- Det er bedriften som kan bebreides for at det ikke ble slått alarm. Alle i lokalmiljøet visste at man kunne teste sprit på Borregaard. Når ledelsen lar slikt skje må de betale erstatning, sier advokat Per Danielsen.

Pårørende Marianne mener det er ille at storbedriften ikke tar ansvar.

- Borregaard har ikke engang gitt oss en unnskyldning, sier Marianne til TV2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.