- Bortkastet å sortere plast

Foto: Privat (Mediehuset Nettavisen)

- Det er like greit å bare brenne plasten, mener forskningsleder Annegrete Bruvoll i Statistisk sentralbyrå (SSB).

02.03.10 09:10

Det meste av plasten som brukes er laget av olje eller naturgass. Hvis alt norsk plastavfall ble gjenvunnet, ville det ha utgjort 0,3 prosent av oljeproduksjonen, ifølge Bruvoll.

Det vi gjenvinner i dag utgjør 0,04 prosent av oljeproduksjonen, noe som tilsvarer å skru av oljekranene i tre og en halv time.

- Utslippene fra avfallsbehandling er minimale, stort sett under 1 prosent av de nasjonale utslippene. Skal utslippene ned, er det helt andre utslippskilder som må reguleres. Det er derfor helt uklart hvilke miljø- og ressursproblemer man forsøker å løse med å øke gjenvinningen, sier Bruvoll til Vårt Land.

Gjenvinning gir også utslipp av klimagasser, og avfall må ofte transporteres lange strekninger for å gjenvinnes, påpeker hun.

- Om det er en målsetting å ta ut mindre olje eller å hogge mindre skog, ja, så bør myndighetene regulere nettopp dette. Paradoksalt nok virker det som det er slike mål en har i tankene, samtidig som en er opptatt av gode rammebetingelser for både oljeproduksjon, skogbruk og treforedling, sier forskeren.

Bruvoll påpeker at mengden skog i Norge er mer enn fordoblet siden 1925.

- Myndighetene er opptatt av gode rammebetingelser, blant annet ved lave CO2-avgifter. Er det da et mål å øke gjenvinningen av papir for å redusere uttaket av skog? spør forskeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag