*Nettavisen* Nyheter.

- Bot for dugnadsnekt

Dropper du dugnaden i borettslaget, kan du bli straffet, mener Forbrukerrådet.

05.05.08 22:58

Det er nå høysesong for dugnad i de mange borettslagene rundt om i landet. Og like vanlig som at det innkalles til dugnad hver vår, er det at flertallet av beboerne i borettslaget uteblir.

Som oftest slipper unnasluntrerne billig unna. Men ikke vær trygg, for ifølge Forbrukerrådet kan du bøtelegges dersom du velger sofaen fremfor malerkosten på dugnadsdagen.

- Vi mener at borettslag har to valg: Enten leier de inn folk og dekker det inn via felleskostnader, eller så kan de gjøre det selv med dugnad. Etter vår mening må man både kunne premiere de som deltar, og eventuelt straffe de som ikke er med, altså kreve betaling, sier Torgeir Øines i Forbrukerrådet til Nettavisen.

- Man har valget
Forbrukerrådet påpeker viktigheten av at det må være rettferdig for alle i borettslaget dersom man velger dugnad.

- Man har anledning innenfor rimelighetens grenser å kreve betaling. Og man har valget; enten så bidrar dere med arbeidskraft, ellers så betaler dere en sum, sier Øines.

Han mener det som skal betales av dem som ikke deltar, og eventuelt belønningen, bør samsvare med arbeidsoppgavene og ikke være en veldig høy sum.

- Det arbeid som legges på en dugnad, er noe som alle kan gjøre. Man kan ikke legge kompliserte oppgaver på en dugnad, men typiske ting som opprydding og lignende må det kunne være mulig å kreve inn penger for fra dem som av en eller annen grunn ikke deltar, sier Øines til Nettavisen.

Større utbyggingsprosjekter, der man for eksempel må snekre, skal man ikke ta på en dugnad, presiserer Forbrukerrådet. Da må man heller leie inn folk og betale, for så å dekke det inn via felleskostnadene.

- Skaper problemer
Huseiernes Landsforbund er imidlertid ikke helt enig med Forbrukerrådet. De mener ingen kan pålegges å utføre arbeid på en dugnad - og mener det ikke det er riktig å gi unnasluntrerne en slags bot.

Men borettslaget kan beslutte at arbeid skal utføres. Så velges dugnad fremfor å sette bort jobben, må utgiftene likevel dekkes av alle som bor i bygården.

- I stedet for å sette arbeidet bort, kan det besluttes at de som ønsker å være med å utføre arbeidet kan slippe å betale sin del av kostnadene, sier advokat Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

Også Leisner påpeker viktigheten av at arbeidet som skal gjøres på en dugnad er enkelt arbeid som alle kan utføre.

- Det må også settes en realistisk pris på det totale arbeidet som utføres. På den måten sikrer man at de som skal betale ikke belastes med mer enn sin andel av verdien av det arbeidet som er utført, sier Leisner

Huseiernes Landsforbund mener at dugnadsutgiftene bør fordeles etter en bestemt fordelingsnøkkel, slik man ellers alltid skal gjøre med fellesutgifter i et borettslag.

- I mange lag og sameier er det vanlig å ilegge alle som ikke stiller på dugnad en 'bot' på for eksempel 500 kroner. Riktig fremgangsmåte vil være å fastsette en realistisk pris på hele jobben, fordele den på beboerne etter den vanlige nøkkelen, og la dem som jobber slippe å betale. Dette kan synes som flisespikkeri, men vi ser at også fordelingen skaper problemer, særlig der dugnadsformen er flittig brukt, sier Leisner.

- Gjør det kjekt å delta!
Forbrukerrådet ser ikke helt den store forskjellen på Huseiernes Landsforbunds holdning til betaling for dem som uteblir, og deres holdning.

- Etter min mening blir det prinsipielt det samme om man slipper å betale eller blir pålagt å betale. De sier at du kan få en premie ved å delta, men du kan ikke betale for og ikke delta, og det synes jeg blir en litt merkelig oppstilling, sier Torgeir Øien.

Han har likevel et kjærkomment råd å komme med til borettslagsstyrene nå i disse dugnadsdager:

- Mitt råd til bofellesskap er og heller lage dugnaden til en happening. Stek vafler og lag det litt kjekt slik at det blir kjekt å delta, så får det hele et positivt fokus, sier Øines til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.