RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bør bruke overlevnings-drakt

Sist oppdatert:
Generalsekretæren i Kongelig Norsk Båtforbund mener at man bør bruke overlevningsdrakt hvis man er i båt om vinteren.

En 30 år gammel mann omkom i en fritidsbåtulykke i Skienselva torsdag formiddag. En 15 år gammel jente slapp fra det med livet i behold. Politiet vet ikke hvordan ulykken skjedde.

Generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund, Jan Syvertsen, sier til TV 2 Nettavisen at det ikke er noen form for lovendring som kan hindre slike båtulykker på vinterstid, men at man som båtfører bør være føre var.

- Nå tror jeg ikke at man skal påby overlevningsdrakt ombord i båten på vinterstid, men jeg hadde nok ikke begitt meg ut på sjøen uten overlevningsdrakt. Det er den ensete måten å overleve i kaldt vann, sier Syvertsen.

Liten beredskap

Han sier at hvis man bruker fritidsbåt om vinteren er muligheten til å få hjelp mye mindre, og at det er altfor ressurskrevende å opprettholde samme beredskapen om vinteren som man har om sommeren.

- Det å opprette beredskap som kan forhindre dette er helt urealistisk. Ulykker skjer både sommer og vinter, sier Syvertsen.

Liten overlevelsestid

Sjeflege i Norsk Luftambulanse, Audun Langhelle, sier til TV 2 Nettavisen at hvis en full påkledd, voksen mann med redningsvest havner i vann på fem grader, vil han ha en antatt overlevelsestid på en time. Hvis det er en tynn person som er dårlig kledd skjer denne nedkjølingen mye raskere.

- I vanntemperatur mellom null og fire grader blir man utmattet og bevisstløs i løpet av 30 minutter, mens den antatte overlevelsestiden er på mellom 30 og 90 minutter, sier Langhelle.

Han forteller at andre ting som kan korte ned overlevelsestiden er reflektorisk lukking av luftrørene.

- Det er dette som kalles tørrdrukning og skjer når man får kaldt vann i nesen og i svelget. Da kan det skje en sjokkrefleks og man får verken vann eller luft ned i lungene, sier Langhelle.

Unngå bevegelse

- Unngå å kav fordi dette skaper strøm som bidrar til ytterligere temperaturfall i vannet, sier han.

Hvis man må bruke armer og bein for å holde seg flytende nedsetter dette sjansen til å overleve opp mot så mye som 50 prosent, forteller han.

Hjertestans på 25 grader

Hvis man er i nærheten av båt bør man ikke legge på svøm, men heller forsøke å få så mye som mulig av kroppen over vann. Hvis man ikke har den muligheten bør man innta fosterstilling med ryggen opp mot vinden. I tillegg bør man dekke hodet med et plagg fordi rundt 50 prosent av varmetapet skjer gjennom hodet, opplyser Langhelle.

Langhelle sier at når kroppstemperaturen synker til 25 grader vil hjerte bli så kaldt at det slutter å slå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere