RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bør være 80 kriseteam

Foto: Rådet for psykisk helse
Sist oppdatert:
Rådet for psykisk helse mener det bør finnes minst 80 krisepsykiatriske team i Norge. Politidirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet jobber for å finne løsninger på problemet.

Sunniva Ørstavik er assisterende generalsekretær i Rådet for psykisk helse. Hun kjenner godt til problematikken rundt politiet som første instans for psykiatriske tilfeller utenom kontortid.

- Min reaksjon er at dette vet vi dessverre. Denne loggen bekrefter det fagfolk, politi, pasienter og pårørende forteller til oss. Det er en beskrivelse vi har kjent lenge. Det er skjæringspunktet mellom psykiatri og politi som er helt riv ruskende gal. Mange mennesker får et møte med hjelpeapparatet som er riv ruskende galt. Hvor er hjelpen? Hvor er omsorgen? Hva gjør det med familien og nærmiljøet når noen blir hentet av politiet. Når du er syk og trenger hjelp, så kommer politiet og henter deg.

Dårlig samarbeid
- Politiet er også fortvilet. Ingenting er mindre tilfredsstillende enn å møte folk i kriser og ikke ha kompetansen som skal til for å gi dem hjelp, sier Ørstavik.

Hun mener samarbeidet mellom politi og helsevesen må bli mye bedre for å få en slutt på dette problemet.

- Denne situasjonen er et uttrykk for maktesløshet i systemet, og et alt for dårlig samarbeid mellom politi og helsevesen for hvordan de håndterer denne situasjon, sier hun.

- Vi må ha en helt annen forutsigbarhet for hva slags hjelp man skal få. Det bør være helsepersonell som rykker ut, og ikke politi, sier Ørstavik.

Vil ha utrykningsteam
Hun mener at det burde finnes 80 psykiatriske team som kan rykke ut i hele Norge.

- Vi kan ikke behandle oss bort fra all lidelse og vold i samfunnet, men vi kan gjøre mer for å jobbe med dem vi vet sliter. Ha et bedre nettverk for de som trenger hjelp ofte. Noen steder har man telefonnummer som man kan ringe når man har problemer, som ikke er til politiet, sier hun.

Rådet for psykisk helse håper flere regioner kan etablere døgnbemannede team innenfor psykiatrien.

- Akutteamene som i dag finnes i Norge har gjerne også en slik døgnhenvendelsesfunksjon, sier Ørstavik.

Klargjør skillelinjene
Politidirektoratet og Sosial- og helsedirektoratet jobber nå med å klargjøre hva som er politiets ansvar, og hva som er helsevesenets ansvar, når det gjelder psykisk helsevern. Dette er første gangen at direktoratene samarbeider om det som skal bli et felles rundskriv.

Politiinspektør i Johannes Aune i politidirektoratet jobber med å klargjøre ansvarsforholdet mellom helsevesenet og politiet.

- Vi satser på å ha et forslag ferdig så snart som mulig. Vi forventer at det skal være ferdig til utsendelse i den første del av nyåret, sier Aune.

Aune sier at det finnes helt klare oppgaver både for politiet, og for helsevesenet, på dette området, men at de nå forsøker å gjøre gråsonen så liten som mulig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere