RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brannen er påsatt

Sist oppdatert:
Brannen i Trondheim sentrum i natt startet i en trapp i første etasje og gårdeier Ivar Koteng er overbevist om at den er påsatt.

Brannen brøt ut ved midnatt og startet i bygården i Søndre gate 7. Så spredte brannen seg til nummer 9, og en stund var det også frykt for at nummer 11 var rammet.

Like før klokken 04 fikk brannmannskapene kontroll over brannen.

- Nå holder vi på med etterslukking. Det ryker og ulmer i mange timer etter en brann i en tregård. Jeg håper alt er slukket ut på ettermiddagen i dag, sier brigadeleder Tor-Leif Brødreskift ved Trondheim brann og redningstjeneste til TV 2 Nettavisen fredag morgen.

Startet i trappen
Brigadeleder Brødreskift forteller til TV 2 Nettavisen at brannen har startet i trappen i første etasje i nummer 7. Her fikk den skikkelig tak og spredte seg raskt oppover i etasjene og opp på loftet hvor den slo gjennom taket. Brannen spredte seg til loftet i nummer 9.

- Det var folk fra brannstasjonen som oppdaget brannen. Husene ligger bare 50 meter fra hovedstasjonen vår og da de var gått ut i gaten merket de at gaterommet var fylt med røyk, sier Brødreskift.

- Må være påsatt
Dette er den fjerde store brannen i den gamle trehusbebyggelse i Trondheim på to år. Gårdeier Ivar Koteng er overbevist om at brannen er påsatt.

- Det var ikke strøm i bygningene, så jeg kan ikke forstå annet, sier Koteng, som eier alle de tre tregårdene i Søndre gate som ble rammet av brannen.

Politiet ønsker ikke overfor TV 2 Nettavisen å spekulere i om brannen kan være påsatt.

- Vi vil starte de tekniske undersøkelsene på åstedet så snart det er kaldt nok til at teknikerne våre kan gå inn på branntomten. Vi avventer situasjonen foreløpig, sier operasjonsleder Leif Berglund ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Etter det TV 2 Nettavisen forstår er den taktiske delen av etterforskningen alt i gang.

Verneverdig
- Bygningene er fra 1820, og de har mye mer kulturhistorisk verdi enn gårdene som gikk med i Nordre-brannen for to år siden, sier gårdeier Koteng til TV 2 Nettavisen.

Gårdene er vervneverdige og har vært under rehabilitering i halvannet år.

- Gårdene er forsikret, men ikke fullverdig. Men det skal gå bra, forteller Koteng.

Alle tilgjengelige ressurser fra Trondheims fire brannstasjoner ble kalt inn i natt, i tillegg ble Malvik brannvesen og reservemannskaper alarmert. Sivilforsvarets beredskapsgruppe var også i beredskap.

- Vanskelig brann
Brannvesenet antok en stund at nummer 11, som i likhet med nummer 7 og 9 er bygget i tre, også var rammet. Det viste seg senere at det tredje bygget bare har fått mindre røyk og vannskader.

- Brannmannskapene gjorde en fantastisk jobb i natt når de klarer å sørge for at bare to av tre hus blir skadet. Det er vanskelig å drive slukkingsarbeid i slike gamle trehus. De er ofte rehabilitert flere ganger og det ligger flere lag med vegger og tak. En brann i noe slikt blir nokså omstendelig, sier brigadeleder Brødreskift til TV 2 Nettavisen.

Halve byen røyklagt
Gården i Søndre Gate 7 inneholder både boliger og forretninger. Det skal ikke ha vært folk inne i noen av gårdene.

Øyenvitnet Sigve Krey fulgte brannen det meste av natten. Han kunne fortelle om kraftig røykutvikling de første timene.

- Det er en voldsom røykutvikling på grunn av slukningsarbeidet, og byen vest for Nordre gate er røyklagt, det vil si halve byen, sa Krey til TV 2 Nettavisen ved 02-tiden.

Storbrann i 2002
7. desember 2002 ble Trondheim rammet av en storbrann som ødela et helt kvartal med trehusbebyggelse. Verdier for over 200 millioner kroner gikk tapt.

21. februar 2003 fikk brannvesenet avverget det som kunne blitt en ny storbrann i byens trehusbebyggelse. En to etasjers bygård i krysset Olav Trygvasons gate og Søndre gate tok fyr. Flammene sto 20-30 meter opp i luften, men brannen ble etter hvert slukket.

Se ekstrasending om brannen på TV 2 klokken 14.30.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere