*Nettavisen* Nyheter.

- Breivik ønsker først og fremst kontakt med meningsfeller

SLUTTPROSEDYRER: Fredag var det sluttprosedyrer i Breivik-rettssaken. Til høyre prosessfullmektig advokat Øystein Storrvik, advokat Mona Danielsen,  regjeringsavokat Marius Emberland og advokat Adele Matheson Mestad (i midten) i en pause. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Anders Behring Breivik har forsøkt å kalle inn til  partimøte i fengselet og sende ut ekteskapskontrakt. Dette ble hindret av brevkontrollen.

18.03.16 15:43

SKIEN/OSLO (NTB, Nettavisen): - Det er ikke kontakt med hvem som helst den terrordømte Anders Behring Breivik ønsker, men kontakt med meningsfeller, sa advokat Adele Matheson Mestad da hun startet Regjeringsadvokatens prosedyre under Breivik-rettssaken fredag.

Storrvik: - Bare retten kan se gjennom det folkelige hylekoret

Mestad viste blant annet til at Breivik ville kalle inn til et møte i sitt parti inne i fengselet. Disse brevene ble stoppet.

- Det er klart at fengselet må kunne nekte adgang for personer som anses som en sikkerhetsrisiko, sa Mestad.

Ifølge Mestad er det viktig for staten at slik kontakt blir hindret.

Hun sa det går an å håpe at folk gjennomskuer Breivik «som den posøren han er», men at det finnes folk som kan la seg fascinere av og lytte til budskapet hans.

Klikk på bildet for å forstørre.

Terrordømte Anders Behring Breivik i retten på fjerde og siste dag av rettssaken i Skien. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

- I nettets mørkebrune kroker bor det mennesker som lar seg forføre av selv et så skakkkjørt individ, sa Mestad.

Ekteskapskontrakt stoppet

Den europeiske menneskerettighethetskonvesjonen (EMK) artikkel 8 ble tema i Mestads prosedyre da hun kom inn på to ekteskapskontrakter Breivik har forsøkt å sende ut.

- EMD har lagt til grunn at artikkel 8 bare kan beskytte eksisterende familieliv. Den beskytter ikke fremtidig familieliv, sa advokaten.

Det er Breivik selv som har opplyst at to ekteskapskontrakter han har forsøkt å sende ut av fengselet er blitt stanset i brevkontrollen.

Breiviks advokat Øystein Storrvik bekrefter overfor Nettavisen at Breivik har forsøkt å sende ut to ekteskapskontrakter. Han sier han ikke vet hvem de var stilet til.

Adele Matheson Mestad påpekte at mange av Breiviks brev, blant annet til norske avisredaksjoner, ikke er hindret.

- At pressen ikke har omtalt dem beror på rene redaksjonelle vurderinger, sa advokaten.

- Misbruker rettsvesenet

Mestad innledet sin prosedyre med å minne om ofrene for terrorangrepene i 2011.

- Ærede rett. Etter 22. juli 2011 måtte familiene til 77 mennesker bære videre på en sorg som det er umulig for oss andre å ane omfanget av. Ungdommer som overlevde massakren på Utøya måtte fortsette sitt liv med ubeskrivelige traumer, sa Mestad.

- Han angrep vårt demokrati og vår rettsstat. Og vi fortsetter å beskytte den samme rettsstaten ved å bruke den overfor ham. Men det er også viktig at han ikke misbruker rettsvesenet. Bruk av nazihilsen i retten er et slikt misbruk. Måten han bruker sin partsforklaring på, er en hån mot retten, sa hun videre.

- Saksøker verken er eller har vært underlagt umenneskelige forhold i fengselet, konkluderte advokaten.

Mestad hevdet inngrepene i Breiviks adgang til kontakt med omverden er begrunnet i et lovlig hensyn og er nødvendig i et demokratisk samfunn.

Klikk på bildet for å forstørre.

NAZI-HILSEN: På første dag av rettssaken i Skien møtte terrordømte Anders Behring Breivik retten slik, henvendt mot pressekorpset. Dommeren ba ham la dette være i fortsettelsen av rettssaken, noe Breivik også gjorde. "Det er viktig at han ikke misbruker rettsvesenet. Bruk av nazihilsen i retten er et slikt misbruk", sa advokat Adele Matheson Mestad i sin sluttprosedyre. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)


- Breivik godt rustet for isolasjon

Advokat Marius Emberland overtok strafettpinnen etter Adele Matheson Mestad for regjeringsadvokaten:

- Det er Breiviks egne forutsetninger og hvordan han merker soningsforholdene som skal være det avgjørende for retten. Ut fra bevisførselen kan man med en viss grad av sikkerhet si at saksøker er godt rustet for det regimet han er underlagt, sa Emberland da han prosederte.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/player?auth=AvZJQlCcLZgpOvHZgyr8uNjPF-u2BmFV9XnG7X40BHawRTPqv8TrSFdraYiFB6fDQ1xWR2nS9QLQ06E1IO1J4fkfhGGO9SVY&jsonp=screen9.api.embed&screen9="+typeof(screen9);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);

Staten har ikke endret syn på Breiviks anførsler om brudd på menneskerettighetskonvensjonens forbud mot umenneskelig og nedverdigende behandling – «verken i hele eller deler av perioden».

Emberland poengterte at Breiviks sak er unik, fordi ingen andre har sittet like lenge som under de særskilt høye sikkerhetsvilkårene.

– Men det har sin naturlig forklaring i at han har gjort det han har og i at han er den han er, sa Emberland, som hevdet er liten grunn til å ha tiltro til de endringene i ikkevoldelige retning Breivik hevder å ha gjennomgått.

Les også:

Derfor får Breivik stressless og Playstation i fengselet

Storrvik avfeier Breiviks brev som voldsfantasier

Breivik-rettssaken direkte dag 4

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag