RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brende har ikke kontroll med klimautslipp

Sist oppdatert:
Miljøorganisasjonene raser etter at utslippene av klimagass økte kraftig i fjor. Miljøvernminister Børge Brende (H) har ikke kontroll, mener de.

Klimagassutslippene økte med 1,1 millioner tonn i fjor. Det er like mye som utslippene fra ett av de planlagte gasskraftverkene på Kårstø i Rogaland og Kollsnes i Hordaland. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Kraftige reaksjoner
Økningen får miljøorganisasjonene til å lange ut mot miljøvernminister Børge Brende (H).

- Han har ikke kontroll med de norske klimagassutslippene, mener nestleder Lars Hatlebrekken i Norges Naturvernforbund.

Organisasjonen mener regjeringen blant annet bør øke støtten til fornybare energikilder og øke avgiften på fyringsolje gjennom revidert nasjonalbudsjett.

- Manglende vilje
Heller ikke Natur og Ungdom mener Brende har gjort jobben sin.

- Brende mangler vilje til å hamle opp med verdens største miljøproblem, nemlig klimaproblemet, hevder leder i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul. Hun karakteriserer klimapolitikken i Norge som feilslått.

Følger ikke opp Kyoto-avtalen
Ifølge Kyoto-avtalen skal utslippene av klimagasser i Norge i perioden 2008-2012 ikke være mer enn 1 prosent høyere enn 1990-nivå. Tallene viser nå en økning på drøye 8 prosent fra 1990 til 2003.

Økningen skyldes flere forhold, blant annet førte de høye strømprisene til en stor oppgang i salget av fyringsoljer. Olje- og gassvirksomhet på sokkelen og på land bidro også i betydelig grad, samtidig som utslipp fra dieselbiler og salg av drivstoff til innenriks sjøtransport økte sterkt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere