- Brente pappa levende

37-åringen som er tiltalt for menneskesmugling fortalte retten at han hadde opplevd grusomme ting før han kom til Norge.

18.04.06 13:35

37-åringen fra Sri Lanka, som er tiltalt for menneskesmugling etter å ha kjøpt ni pass fra en politimann og solgt dem videre til landsmenn, fortalte at han hadde opplevd grusomme ting før han kom til Norge som flyktning i 1987.

Mannen opplyste at alt det grusomme han opplevde i hjemlandet gjorde at han hadde lyst til å hjelpe flere landsmenn med id-papirer.

- Pappa ble brent levende. De drepte også min bror fordi han var tamil. Jeg har sett drap, hvordan folk har blitt torturert og hvordan barn har blitt torturert, fortalte en beveget 37-åring i retten.

Omtanke
37-åringen fortalte i retten at omtanken for venner og bekjente var det som fikk ham til å selge flere personer fra Sri Lanka pass som han hadde kjøpt fra politimannen.

Da en venn fra Sri Lanka kom til ham og fortalte at han trengte id eller pass, gikk 37-åringen til en utro politimann som stjal flere pass fra jobben.

To av passene ble solgt til to menn fra Sri Lanka. Den ene ble pågrepet med passet i Paris, mens den andre ble pågrepet med passet i Tyskland.

Da rettssaken mot 37-åringen startet i Oslo tingrett tirsdag, innrømmet han å ha kjøpt ni pass av den utro politimannen. Han innrømmer å ha gitt pass videre til de to mennene. Resten ble destruert eller beslaglagt av politiet.

Foto: Cornelius Poppe (SCANPIX)

- Vi tror ikke på hans forklaring om at flere av passene er destruert, sier aktor i saken, statsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2 Nettavisen.

Påtalemyndigheten mener mannen har videresolgt flere pass og har tiltalt ham for organisert menneskesmugling.

Selv nekter 37-åringen for å ha stått bak menneskesmugling.

- Jeg hjalp bare venner, fortalte han i retten.

Frekt tyveri
I Oslo tingrett tirsdag kom det også frem at politimannen som stjal ni pass fra jobben på Oslo politidistrikt, også er siktet for underslag fra flere beslaglagte spilleautomater.

Politimannen var suspendert fra politiet da han i to omganger stjal henholdsvis seks og tre pass. De seks første passene stjal politimannen på politihuset i Oslo høsten 2004.

Foto: Morten Karlsen

Saken ble etterforsket, men senere henlagt.

Det frekke tyveriet av de tre neste passene fant sted september 2005. Da var politimannen suspendert fordi han var siktet for å ha stjålet penger fra beslaglagte spilleautomater.

Etter et besøk hos en kollega på politihuset gikk han inn og hilste på kolleger i pass-seksjonen. Der stjal han like godt tre pass. kort tiden senere ble politimannen pågrepet og siktet. De tre passene han tok ble et par uke senere funnet hjemme hos 37 åringen fra Sri Lanka.

I Oslo tingrett kom det frem at politimannen og tiltalte traff hverandre i forbindelse med spilleautomater. Politimannen jobbet på bevillingseksjonen med godkjenning og beslag av automater.

Vennskap
37 åringen traff politimannen i 2003 da han skulle hente en beslaglagt spilleautomat hos politiet. De to ble rask kjent med hverandre og ble etter hvert venner.

- Han var plaget av sykdom og trengte alltid penger, sa tiltalte i retten.

Tiltalte forklarte i retten at politimannen ofte fikk penger av ham. Ifølge tiltalte spurte han politimannen i slutten av 2003 om han kunne skaffe et pass til en venn fra Sri Lanka.

Kort tid senere fikk han telefon fra politimannen. De avtalte å møtes og tiltalte fikk deretter utlevert seks pass.

- Da jeg spurte hva han ville ha, svarte han at han ikke visste. Jeg sa han ikke kunne gi dem bort gratis, fortalte tiltalte.

37 åringen hevder politimannen fikk to tusen kroner per pass.

- Han fikk 12.000 kroner for de seks passene men det ble alltid noe ekstra. Hver gang jeg traff han trengte han penger, fortalte tiltalte i retten tirsdag.

Saken om de seks passene ble senere henlagt. Først da politimannen på nytt stjal tre pass på besøk hos kolleger på politihuset, ble han tatt.

Politimannen har innrømmet at han stjal de ni passene og solgte den videre til 37 åringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.