RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Britene ble ikke angitt

Sist oppdatert:
De overlevende fra operasjon «Freshman» ble ikke angitt, men led en tragisk skjebne etter ordre fra Hitler. Det sier motstandsmennene Jens Anton Poulsson og Gunnar Sønsteby.

Den britiske avisa The Times har hentet fram nylig frigitte dokumenter fra krigsarkivet og omtaler den mislykkede operasjon «Freshman» i 1942.

Aksjonen skulle ramme tungtvannsproduksjonen på Vemork, men mislyktes totalt.

Flyene styrtet
En gruppe britiske kommandosoldater skulle lande i Rjukan-fjellene i to glidefly trukket av to Halifax bombefly. Deretter skulle de ta seg ned til fabrikken, men på grunn av dårlig vær, måtte de snu.

Begge flyene styrtet. I alt døde 34 mann i forbindelse med denne mislykkede tungtvannsaksjonen.

Fem overlevde
Fem soldater overlevde den ene styrten. To av dem tok seg ned til sørlandsbygda for å hente hjelp. Lensmannen kontaktet tyskerne, og alle de fem ble arrestert og tatt til fange.

The Times gjør et nummer av at lensmannen ringte til tyskerne da de kom og ba om hjelp. Men dette hadde en naturlig forklaring, mener Gunnar Sønsteby.

- Dette var ikke snakk om angiveri fra lensmannen eller lokalbefolkningens side. Hvis det er hva The Times skriver, er det bare tull, sier motstandsmannen og krigshelten til TV 2 Nettavisen.

Han får støtte av en annen kjent motstandsmann, Jens Anton Poulsson, som var sjef for den norske fortroppen som skulle ta imot britene.

- Hadde ikke noe valg
Sønsteby sier lensmannen neppe hadde noe annet valg enn å kontakte tyskerne, siden det var snakk om å få de skadde soldatene på sykehus.

- Hadde han ikke gjort det, ville han vel raskt blitt et hode kortere, sier Sønsteby lakonisk.

Men det som videre skjedde, kan ingen andre enn tyskerne klandres for, mener Sønsteby.

Ble henrettet
Alle de fem overlevende ble brakt til fangeleir. Der ble de året etter henrettet. Det var gått ut en ordre fra Hitler selv om at alle kommandosoldater i fangeskap skulle skytes. Dette var et klart brudd på de internasjonale reglene om behandling av krigsfanger.

- Det var gått ut et såkalt «führerbefel» om dette før operasjon «Freshman», sier Jens Anton Poulsson.

Operasjon «Freshman» helt og holdent var en britisk aksjon. Selv om norske motstandsfolk deltok i forberedelsene på norsk jord, var de ikke rådspurt og kjente i liten grad til innholdet i aksjonen.

Hasardiøs aksjon
I ettertid ble aksjonen betegnet som hasardiøs.

Jens Anton Poulsson sier det er riktig at aksjonen var svært risikofylt, men mener den kunne ha lyktes hvis været og andre forhold hadde vært annerledes.

- Vi sto klar og hørte det ene av flyene like over oss, men de så ikke oss, sier Poulsson til TV 2 Nettavisen.

I 1943 var han med da en gruppe norske sabotører hadde større hell og sprengte tungtvannsanlegget i lufta i en sabotasjeaksjon som ble betegnet som en av de mest velykkede under den 2. verdenskrig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere