Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brøt sikkerhetsregler før avsporing

Tog sporet av ved Vestby
Tog sporet av ved Vestby Foto: Ola Pettersen (TV 2 Nettavisen)
Forskriftene for arbeid på jernbanen ble etter alt å dømme brutt før togavsporingen ved Vestby stasjon i Akershus søndag.

Tre sentrale bestemmelser i sikkerhetsforskriften skal ifølge Aftenposten ha blitt brutt:

* Når det arbeides i eller i nærheten av sporet og det deltar flere arbeidere, skal det oppnevnes en sikkerhetsmann. Dette ble ikke gjort.

* Togledersentralen skal varsles om arbeidet og legge inn en elektronisk sperre i signalanlegget, slik at tog ikke kan kjøre inn på området hvor det arbeides. Dette ble sannsynligvis ikke gjort, ifølge sentrale kilder i Jernbaneverket og NSB

* To sett med kontaktmagneter skal plasseres på skinnene for å sørge for at signalene går i rødt, og hindre at tog kjører inn på området. Dette ble heller ikke gjort.

– En veldig alvorlig hendelse, som svekker tilliten til hele jernbanebransjen, sier sikkerhetssjef Arne Jonsson i Linx.

Havarikommisjonen for sivil luftfart- og jernbane har hatt samtaler med alle de involverte og vært på befaring på åstedet. I tillegg skal taleregistratorer i togledersentralen, togets ferdskriver og loggen for automatisk togstopp sjekkes.

Kommisjonen ønsket mandag ikke å fortelle noe om hvilke funn som er gjort. Heller ikke Statens jernbanetilsyn ville kommentere ulykken. Også Jernbaneverket har oppnevnt en egen uhellskommisjon som skal granske ulykken, men heller ikke der ønsket noen å kommentere saken.

(NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!