RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bruker 4000 milliarder i løpet av de neste 10 årene

Mindre av dette: - Det var riktig å gå inn i Afghanistan. Men Norge kommer til å være mindre involvert i utenlandske operasjoner fremover, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen. Bildet er av norske soldater i Meyanmah i Afghanistan.
Mindre av dette: - Det var riktig å gå inn i Afghanistan. Men Norge kommer til å være mindre involvert i utenlandske operasjoner fremover, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen. Bildet er av norske soldater i Meyanmah i Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Sist oppdatert:
Statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet varsler større satsing innenlands grunnet et vaklende Europa og maktkampen om Stillehavet.

– I en verden hvor så mange pønsker på så mye faenskap trenger vi å bruke midler på å finne dem. Det gjelder både Anders Behring Breivik-typer og de utenfor landets grenser som vil utfordre oss på en eller annen måte, sier statssekretær i Forsvarsdepartementet, Roger Ingebrigtsen.

Denen uken holdt Ingebrigtsen et foredrag i Oslo Militære Samfund, hvor han la fram bakgrunnen for regjeringens langtidsplan for Forsvaret, hvor det skal omstilles for om lag 2,7 milliarder kroner. I tillegg kommer det et tilskudd fra regjeringen på 800 millioner. Han varsler at regjeringen ønsker større satsing både på PST og Forsvarets etterretning.

– Vi kan ikke kan vite hvordan verden blir om 30 år. Vi kommer til å møte trusler som i dag er nærmest ukjente. Vi kommer til å bli utfordret i det digitale rom eller som terroranslag mot Norge, sier Ingebrigtsen til Nettavisen.

Endret verdensbilde

I tillegg til farer som terroranslag og cyberangrep mener regjeringen at det klassiske trusselbildet er i ferd med å endre seg. Det er ventet at USA flytter fokus fra Europa over til Stillehavet for å stagge Kina som stormakt, i tillegg til at landene i Europa bygger ned sine styrker. Spania kommer til å redusere sitt forsvarsbudsjett med 8,5 prosent umiddelbart, mens Tyskland og Storbritannia er allerede på vei ned til et historisk lavmål.

– Europa vakler og klarer ikke å fremstå koordinert i sin forsvarspolitikk. Selv ikke når Gadhafi slaktet sine egne innbyggere, klarte Europa å komme med en samlet respons, sier han.

Samtidig satser Russland 4000 milliarder kroner militæret i løpet av de neste 10 årene. Regjeringen venter at Kina kan komme til å rette fokus mot nordområdene hvor det fins både mat og energi til en voksende befolkning.

– Det er helt naturlig at Kina vil rette fokus dit. I tillegg har Russland legitime stormaktsambisjoner. Deres nye våpensystemer, inkludert missilsystemer, kommer til å endre balansen for hvordan vårt forsvar må operere i en konfliktsituasjon. Derfor blir et sterkt norsk forsvar minst like viktig som for 30 år siden, sier han til Nettavisen.

Han ville ikke gå inn på en eventuell Nato- utvidelse til å gjelde landene i Kaukasus hvor Russland har interesser, deriblant Georgia.

– Det er noe som diskuteres innad i Nato. Det blir feil av meg å kommentere dette nå, sier han.

Satser innenlands

Det er en del av grunnen til at Norge kommer til å kutte sine bidrag i utlandet med om lag 600 millioner kroner.

– Den summen hadde sannsynligvis gått rett tilbake til Sigbjørn Johnsen. Men det klarte vi å unngå. Hver krone vi brukte ute skal vi heretter bruke hjemme. F-35-flyene blir ikke kjøpt til utenlandsoppdrag, sier Ingebrigtsen.

Regjeringen anslår at F-16-flyene kan holde ut mens F-35 gradvis fases inn.

– F-16 var heller ikke helt ferdige da de kom på 80-tallet. Vi må forvente at F-35 blir utviklet selv etter anskaffelsen, sier statssekretæren.

Ingebrigtsen og Forsvarsminister Espen Barth Eide mottok skarp kritikk for å ha lagt ned Bodø som hovedflystasjon. Ingebrigtsen benyttet anledningen til å forsvare avgjørelsen.

– Det var en ganske drastisk beslutning. Men den var riktig. Det er større luftrom over Ørland, ingen forstyrrelser fra sivil lufttrafikk og investeringskostnadene var mye lavere. Dessutten har vi en plan for hvordan vi kan spre flyene i en eventuell krigssituasjon, sier Ingebrigtsen.

Som et ledd i satsingen innenlands tenker regjeringen å satse på noe de kaller «den arktiske dimensjonen». Både bataljonen på Setermoen og Skjold skal styrkes. I tillegg foreligger det planer om å pansre opp hæren med 150 vogner for rundt 10 milliarder kroner.

– Dette blir Hærens F-35, sier han.

Vil bruke Heimevernet mer

Ingebrigtsen understreker Heimevernets viktige rolle, spesielt under terrorangrepene 22. juli. Han varsler også at regjeringen ønsker at Heimevernet skal brukes oftere enn i dag. Enten det er orkaner, eller terrorister.

– Den dagen var Heimevernet de første som var ute i gatene og ga det norske folk trygghet. Den gamle forestillingen om at det er noe galt at soldater holder på i fredstid i Norge må vi lære bort, sier Ingebrigtsen.

Ingebrigtsen sier at den største utfordringen med å realisere planene er oss selv og en aldrende befolkning som kommer til å legge et stadig større beslag på statsbudsjettene.

– La oss ikke misforstå. Eldrebølgen er en jubelbølge. Den betyr at vi har lykkes i å skape et samfunn hvor folk lever lenge. Men den kommer til å utfordre hele Norge, fremtidige prosjekter og måten vi styrer landet på. De sektorene som ikke klarer å tydeliggjøre hvorfor de er til, kommer til å tape, spår Ingebrigtsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere