RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Bruker for mye tid på psykiatri

Politidirektør Ingelin Killengreen mener politiet bruker for mye tid på psykiatrisaker, men understreker at dette er en viktig oppgave for politiet.

TV 2 Nettavisen skrev torsdag morgen om de store ressursene politiet legger ned i det som kan kalles psykiatriske tilfeller. I etterkant av dette vil Politidirektoratet presisere at de ikke nødvendigvis mener dette er oppgaver politiet ikke skal bruke tid og krefter på.

Plikt
- Det er helt klart vår oppgave å rykke ut på det som kan beskrives som uavklarte situasjoner. Det er en prioritert oppgave for politiet, og noe vi har plikt til å utføre, men samtidig er det ikke tvil om at vi bruker for mye tid på saker som dreier seg om psykiatri. Dette forsøker vi nå å finne en løsning på, sier Killengreen.

Hun understreker at politiet er til for å hjelpe dem som trenger hjelp, men at det innenfor dette feltet ofte blir for mye tid som går med.

- Publikum skal være trygge på at vi hjelper dem, men psykiatrien må raskt komme på banen når vi har fullført våre oppgaver, sier politidirektøren.

- Gråsoner
TV 2 Nettavisen publiserte en logg som ble ført opp gjennom 24 timer en tilfeldig valgt helg i desember . Av disse tilfellene sier Killengreen at om lag halvparten dreier seg om saker politiet skal rykke ut på. Den andre halvparten klassifiserer hun derimot som saker helsevesenet burde tatt seg av.

- Det er ikke så enkelt som det kan virke. Selv om et selvmord dreier seg om psykiatri, så er det klart at politiet må rykke ut for å slå fast at dødsfallet ikke har en annen årsak. Det samme med personer som virker truende på en eller annen måte. Det vi derimot kan si er at helsevesenet burde være mer involvert i saker der man ikke har behov for tvangsmidler, sier hun.

Det er spesielt på landsbygden, der psykiatriske mottak ligger langt fra hverandre at dette blir et problem. Et eksempel var fra Troms politidistrikt der betjenter fra et lensmannskontor brukte nærmere fem timer på transport for å fremstil en mann i ubalanse for en lege. Dermed hadde området de tjenestegjorde i en underdekning på femti prosent i tidsrommet.

- Manglende kapasitet
- Vi fortviler over hvor mye tid som brukes på denne typen oppdrag, men samtidig er det ikke tvil om at det er vi som må ta ansvaret hvis det lokale helsevesenet ikke har kapasitet til å gjøre noe. Vi jobber nå tett med Sosial- og helsedirektoratet for å få klargjort gråsonene slik at vi får en jevnere ansvarsfordeling, sier Killengreen.

Utfordringen fremover blir å finne gode løsninger, både for pasientene dette handler om, men ikke minst for politiet og deres ressursbruk.

- Vi er veldig klare på at vi ikke skal eller kan ivareta helsevesenets oppgaver, sier Killengreen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere