RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Brutte løfter fra statsrådene

Foto: Hedda Flatø (Nettavisen)
I sommer lovte to statsråder å vurdere kreftrisikoen før utvidelsen av en høyspenttrasé i Fredrikstad. Tre uker senere var utbyggingen i gang - uten at en eneste undersøkelse var gjort.

Høyspentlinjene går rett gjennom boligområdet i Årum. Til sammen er 13 familier her rammet av kreft, og ti personer har dødd av sykdommen. Nettselskapet Hafslund vil tredoble kapasiteten i traséen, og mange frykter at kreftfaren vil øke.

En forskningsrapport har også vist at kvinner bosatt i nærheten av høyspentlinjer har seksti prosent høyere risiko for brystkreft enn andre.

Ville vente
Både den gang olje- og energiminister Einar Steensnæs og helseminister Dagfinn Høybråten lovte i juni at utvidelsen av høyspentledningen i Årum i Fredrikstad ikke ville starte før kreftfaren var skikkelig undersøkt.

Da TV 2 tok opp saken i juni sa Stensnæs dette:

- Når det gjelder kraftlinjen vil jeg vente med den helt til vi har fått avklart kreftrisikoen er avklart.

Og Høybråten dette:

- Vi vil nå diskutere med Kreftregistret om man bør få gjort en undersøkelse av kreftforekomstene i dette området.

- Har misforstått
Fire uker senere ga myndighetene likevel tillatelse til at arbeidet kunne starte, uten at de mange krefttilfellene var blitt undersøkt.

Tove Strøm er blant beboerne i boligområdet. Strøm mener statsrådene har brutt løftene de ga tidlig i sommer. I dag reiste hun til Oslo for å møte eksperter og byråkrater i Helsedepartementet, men ble ikke møtte med nye løfter.

Helsedepartementet hevder at beboerne har misforstått de tidligere statsrådene.

- Det har aldri vært meningen med en langvarig utsettelse av utbyggingen, sier statssekretær Elisabeth Aspaker i Helsedepartementet til TV 2 Nyhetene.

Skuffet
Tove Strøm er skuffet over helsedepartementet:

- Det er utrolig at de sier at vi har misforstått Steensnæs. Det han sa, kunne ikke vært sagt tydeligere, sier hun.

Men på Stortinget får Strøm støtte.

- Dette er ikke noe annet enn løftebrudd. Nå vil SV forsøke å få til et flertall i Stortinget for å tvinge regjeringen til å snu, sier stortingsrepresentant Hallgeir H. Langeland (SV).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere