*Nettavisen* Nyheter.

- Bryter ned Nokas-dømte i fengsel

Politiet stanser ikke hardkjøret mot de Nokas-dømte bak fengselsmurene, til tross for advarsler fra Europarådet. Betews forsvarer raser.

23.05.06 13:02

- Situasjonen er helt uholdbar. De bryter ham ned. Skal politiet få lov til å fortsette slik, så skal en dommer inn og bestemme det, sier Metkel Betews forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til TV 2 Nettavisen.

Han har i et skriv til Bergen tingrett bedt om at det berammes et nytt rettsmøte hvor han vil begjære sin klient løslatt på grunnlag av det han karakteriserer som svært kritikkverdige fengslingsforhold.

Byttet celle med Schumann
I brevet til tingretten forklarer Dietrichson at siden hans klient ble pågrepet i forbindelse med Nokas i mai 2004, har han sittet i full isolasjon det meste av tiden. I tillegg reagerer Dietrichson på stadige flyttinger av sin klient.

Dietrichson trekker spesielt frem en episode fra april i år, hvor Betew ble flyttet fra Ringerike til det forsvareren karakteriserer som isolasjonslignende forhold i Stavanger fengsel. Nå har han byttet celle med Kjell Alrich Schumann i Bergen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De har altså kjørt Betew fra Stavanger til Bergen og satt ham i cella til Schumann. Så har de kjørt Schumann tilbake til Stavanger og satt ham i cella til Betew. Dette blir gjort bare for at de ikke skal få slått seg til ro, sier forsvareren til TV 2 Nettavisen.

Til sammen er Betew flyttet syv ganger på to år: Bergen til Trondheim til Oslo til Stavanger til Ringerike til Stavanger til Bergen.

Skarp kritikk av Norge
Med unntak av en periode i Stavanger fengsel under rettssaken og i senere i Ringerike fengsel, har Betew sittet alene på cella i 23 timer i døgnet, uten å få prate med noen, i to år.

Til tross for at Europarådets torturkomité (CPT) har refset Norge for dette, fortsetter altså hardkjøret:

- Fanger kan ikke i uker, kanskje måneder, bli låst inne i sine celler, uansett hvor godt materielt sett de har det i cellene. CPT mener at målet må være at alle fanger kan tilbringe en fornuftig del av dagen (8 timer eller mer) utenfor cellene, engasjert i meningsfulle aktiviteter av ulik natur. Fengselsregime for dømte fanger bør helt klart være enda mer fordelaktig, heter det i en uttalelse fra CPT etter en inspeksjon av varetektssituasjonen i Norge i fjor høst.

- Uaktuelt med løslatelse
Politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt sier det ikke foreligger noen rettslige kjennelser som tilsier at Betew skal sitte isolert på cella. Det enkelte fengsel kan derimot fatte såkalte administrative vedtak som regulerer soningsforholdene til den enkelte innsatte.

- Jeg vil nå undersøke hvilke vedtak som er fattet rundt fengslingssituasjonen av Betew. Jeg må vite hva bakgrunnen er og de faktiske forhold. Så vil vi enten i skriftlig eller muntlig fremførelse redegjøre for hvorfor dette ikke bør føre frem. For det er ikke aktuelt å løslate Betew, sier Monsen til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.