RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Burde ikke fått ny jobb

Sist oppdatert:
Manuela Ramin-Osmundsen burde ikke bli lovet ny toppjobb i staten etter UDI-skandalen mener Stortingets visepresident Carl I. Hagen.

Les også:UDI-sjefen går av - får ny jobb i UD

- Jeg begriper ikke at hun kunne bli lovt en annen stilling. Dersom dette er tilfellet, er det et spørsmål Bjarne Håkon Hanssen bør stilles, sier Hagen til TV 2 Nettavisen, etter at Manuela Ramin-Osmundsen i dag trakk seg som fungerende UDI-direktør.

Hagen viser til at Stortinget skal holde en høring etter at det såkalte Graver-utvalget la fram sin rapport om UDI-saken mandag.

Lovet bort?
Ramin-Osmundsen har allerede fått ny jobb i Utenriksdepartementet. I første omgang skal hun lede arbeidet med et prosjekt som skal knytte sammen migrasjonspolitikken og utviklingspolitikken.

Carl I. Hagen mener det kan stilles spørsmål ved om Hanssen lovte Ramin-Osmundsenen jobb i bytte mot at hun trakk seg fra UDI.

Hagen er ellers fornøyd med jobben Hanssen har gjort i kjølevannet av UDI-bråket.

- Han har håndtert denne saken på en god måte, sier han.

- Klok beslutning
Erna Solberg (H) mener det var klokt av Ramin-Osmundsen å trekke seg.

- Det er bra at hun tar konsekvensen av saken. Hvis UDI skal bygge opp ny tillit bør det komme nye ansikter i toppen, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Hun vil ikke spekulere i om hun kan ha blitt lovt en ny jobb mot å trekke seg.

- Det vil jeg ikke spekulere i, men det er ikke unaturlig om det har vært en dialog mellom Hanssen og Ramin-Osmundsen, sier Erna Solberg.

La saken død
I rapporten fra Graver-utvalget får den tidligere UDI-ledelsen knallhard kritikk for å ha forvaltet asylpolitikken i strid med retningslinjene fra departementet.

- At utvalget kommer med så klare konklusjoner, regner jeg med fører til at diskusjonen om hva som faktisk har skjedd, blir lagt død, sier Solberg.

Hun mener stortingsflertallet selv la opp til utviklingen i UDI ved å vedta nye retningslinjer uten å sørge for å ha tilstrekkelig kontroll med hvordan politikken ble fulgt opp av UDI.

- Det ble en kultur i UDI for å holde politikerne unna, mener hun.

- Ikke sviktet
Graver-utvalget slår fast at Manuela Ramin-Osmundsen, som den daværende assisterende direktør for UDI, trolig visste om at UDI ville gi 182 irakere opphold i Norge, til tross for at vedtaket var i strid med retningslinjene som departementet hadde gitt.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sier han ikke føler seg sviktet av Ramin-Osmundsen.

- Rapporten gir ikke grunnlag for å fastlå at Manuela Ramin-Osmundsen har ført meg bak lyset, understreket Hanssen på pressekonferansen da Graver-rapporten ble lagt fram.

Nordby
I en pressemelding kaller Fremskrittspartiets stortingsgruppe UDI-saken for «en av de største forvaltningsskandalene i offentlig forvaltning».

- Kritikken fra utvalget bekrefter at det er grunnlag for å politietterforske tidligere UDi-direktør Trygve Nordby, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.

Erna Solberg mener saken ikke kan få politiske konsekvenser for Trygve Nordby, som nå er generalsekretær i Norges Røde Kors.

- Når han hadde gått av som UDI-leder før saken kom opp i offentligheten, er dette et strafferettslig eller juridisk spørsmål framfor et politisk, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere