RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Carew bør bøtelegges

Sist oppdatert:
Advokat Oscar Ihlebæk raser mot politiet fordi de ikke vil etterforske John Carew på lik linje med Martin Schanche. Han mener Carew også bør bøtelegges, hvis det skal være likhet for loven.

- Skulle politiet opptrådt entydig her, burde de også reagert overfor Carew, sier advokat Oscar Ihlebæk til TV 2 Nettavisen.

Advokaten til Martin Schanche reagerer kraftig på at politiet ikke griper inn overfor landslagsspiller John Carew. Da Schanche slo til Torgeir Micaelsen (Ap) under en valgdebatt på Åssiden videregående skole i Drammen, tok politiet selv initiativ til etterforskning.

- I norsk rettsvesen er det et grunnleggende prinsipp at like tilfeller behandles likt. Siden politiet var så ivrig med å ilegge Martin Schanche forelegg, burde de ivre like mye for å ilegge John Carew forelegg, sier Ihlebæk.

- Alvorligere vold
Han synes det er frustrerende at politiet ikke likebehandler sakene, siden de ved Schanches tilfelle argumenterte for å gripe inn fordi saken fikk så stor oppmerksomhet. Carews slag har fått vel så mye mediadekning.

- Så vidt jeg har forstått, var volden til Carew mer alvorlig og fremtredende enn den Martin sto for. Det er også et argument i retning av at det ikke er noen grunn til å behandle Martin strengere enn Carew, sier Ihlebæk.

Han spør seg om politiet kanskje har lettere for å takle Carew enn Schanche.

Står på sitt
Politiet står på sitt. De kommer ikke til å etterforske saken.

- Settingen i denne saken er helt annerledes enn i saken med Martin Schanche. Derfor har vi ikke valgt å igangsette etterforskning, sier Anders Green, politiadvokat i Søndre Buskerud politidistrikt, til TV 2 Nettavisen.

I Schanche-saken tok politiet selv initiativ til etterforskning - til tross for at ingen anmeldte episoden.

- Vi vil ikke etterforske slaget med mindre vi får en anmeldelse fra fornærmede. Dette skjedde inne på en lukket spillebuss, og vi kjenner ikke til hva som var foranledningen til det som skjedde, sier Green.

- Allmenne hensyn
Schanche-saken var helt annerledes, påpeker politiadvokaten.

- Schanche slo under en offentlig, demokratisk debatt på en skole, med unge mennesker til stede. Hele faktagrunnlaget ble klart presentert for oss, og vi fant grunn til å reise etterforskning av allmenne hensyn, sier Green.

Han skjønner at folk kan reagere på forskjellsbehandlingen mellom Carew og Schanche, men sier det er høyst uvanlig at politiet på eget initiativ griper inn i slike slag-saker.

- Startet med spytt
Strafferettsekspert Asbjørn Strandbakke ved Universitetet i Bergen, støtter politiets avgjørelse.

- Schanche-saken skjedde foran TV-kameraer, med masse ungdom til stede. I slike tilfeller kan det være grunn til å gripe inn fra politiets side. Dessuten var det en politisk diskusjon hvor det er ordets makt og ikke knyttnevens makt som skal være avgjørende, sier Strandbakke.

- Foranledningen til Carews slag i bussen var en krangel på fotballbanen, hvor den ene spyttet flere ganger på skoene til den andre. Dette dreier seg om knuffing og en krangel som bygde seg opp. Noe helt annet er en politisk debatt, der deltakerne bør klare å beherske seg uten å ty til vold, sier Strandbakke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere