*Nettavisen* Nyheter.

- Clemet erklærer målkrig

Sigbjørn Hjelmbrekke, leder i Norsk Målungdom, mener statsråd Clemets forslag om blant annet å fjerne nynorskeksamen i ungdomsskolen er en krigserklæring.

- Foreløpig vet Noregs Mållag for lite om forslaget i sin helhet, men ut fra det vi vet, så er vi svært skeptiske, sier Endre Brunstad, leder i Noregs Mållag.

- Bør styrkes
Han sier at Noregs Mållag er opptatt av at sidemålsundervisningen skal styrkes, og at avsluttende eksamen er en viktig del av et skriftlig fag.

- Det er ingen sammenheng mellom ønske om å styrke nynorsken i skolen og samfunnet og forslaget om å fjerne eksamen i nynorsk i ungdomsskolen, sier Brunstad.

Han peker på at en utprøving av nye undervisningsmetoder og mer bruk av sidemålet i all undervisning kan gjøres uten å fjerne eksamen.

Trekkeksamen
I tillegg til å fjerne nynorsken fra eksamen på ungdomstrinnet, har Clemet også foreslått at nynorskeksamen skal bli trekkeksamen på videregående trinn.

- De som blir trukket ut vil selvsagt synes det er særdeles urettferdig. Forslaget vil føre til mer frustrasjon over nynorsken, ikke mindre, mener Sigbjørn Hjelmbrekke, leder i Norsk Målungdom.

Hjelmbrekke peker på at sidemålsundervisningen i dag er altfor dårlig, og at de fleste elevene får for lite undervisning. Og at det egentlige problemet er at elevene må ha eksamen i et fag de ikke har undervisning i.

- Løsningen er mer undervisning, ikke å fjerne eksamen, sier han.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.