*Nettavisen* Nyheter.

- Clemet vil ikke hjelpe oss

Leder for alliansen «Leser søker bok» mener Utdannings- og forskningsdepartementet ikke tar ansvar for at lesesvake får bøker tilpasset egne behov.

I går skrev TV 2 Nettavisen at over én million nordmenn leser dårlig. Hele 70 prosent av innvandrere i Norge sliter med lesing og skriving.

«Leser søker bok» er en allianse med over 20 organisasjoner som jobber for at alle skal ha tilgang til litteratur. Anne Marit Godal er leder i alliansen. Hun er ikke overrasket over tallene fra undersøkelsen

- Funnene i ALL-undersøkelsen er ikke nye. Vi har lenge visst at det er et skrikende behov for tekst tilpasset svake lesere, sier Godal i en pressemelding.

- Nok tåkesnakk
Godal mener det er dårlig tilgang på bøker for svake lesere i Norge. Hun sier de mange ganger har prøvd å få Utdanningsdepartementet med på å satse på bøker for svake lesere, men at de hele tiden har sagt nei.

- Nå får det være nok tåkesnakk fra Clemet. Alt hun kommer opp med, i alle planer og utgreiinger, er tiltak for å øke kompetansen om svake lesere. Men hun nekter å ta ansvar for å skaffe de redskapene de trenger for å lese - bøker, sier hun.

Mangler penger
«Leser søker bøker» har ressurser nok til å lage bøker tilpasset fremmedspråklige, dysletikere, funksjonshemmede og andre med lesevansker.

- Vi har alle ressurser som trengs. Vi har Norges beste forfattere med oss, vi har egen nettside, men vi mangler penger, sier Godal til TV 2 Nettavisen.

- I to år har vi utfordret Utdanningsdepartementet til å bli med på satsingen, men de har konsekvent nektet å se det som sin oppgave. Det er vel og bra med kompetente lærere, men det rekker ikke langt når lesesvake faktisk ikke finner bøker de kan mestre.

Lærere fortviler
Godal sier de har fått mange henvendelser fra skoler som ikke har bøker de kan bruke for de som har leseproblemer.

- Men vi må bare si «beklager» fordi vi ikke har penger til å hjelpe dem. På Rosenhoff skole har de så gamle bøker at det rett og slett er pinlig, sier Godal oppgitt.

Kristin Clemet har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.