- Dårlig håndverk av Gilde

Landsbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) refser Gilde etter de siste dagers matskandaler.

28.04.06 12:40

1.400 kg med Gilde-salami, fårepølse og salami med hvitløk som skulle vært trukket tilbake, har vært solgt på Østlandet siden før påske, og Kari Thingvold har funnet sauemøkk i steika. Terje Riis-Johansen sier at de siste dagers hendelser er dårlig håndverk fra Gilde.

- Slikt bør ikke skje, og det er beklagelig, sier han til P4.

- Vil du gripe inn i saken nå?

- Det er Mattilsynet som har ansvar for å føre tilsyn med matprodusentene. Det er en viktig oppgave for Mattilsynet å se på hva som har skjedd, sier han.

Fireåring døde
Sognemorr fra Gilde som inneholdt E.coli O103 førte til at en gutt på fire år døde i mars, og 18 personer ble syke. 10 av dem fikk nyresvikt, mens de andre hadde mageproblemer og diaré.

- Høyre sier at matskandalen ligner en farse?

- Jeg har sagt hele tiden at E.coli-saken er alvorlig, og derfor legger jeg i dag fram et prosjekt for å løfte mattryggheten, sier Riis-Johansen til TV 2 Nettavisen.

Bedre datasystem
Prosjektet består av en arbeidsgruppe som skal jobbe for å bedre systemet for å spore opp hvor maten kommer fra. . Myndighetene vet ikke hvor mye det vil koste å utvikle og drive et system som skal overvåke leddene i matproduksjonen, men matministeren har i første omgang satt av to millioner kroner til prosjektet.

- Poenget med prosjektet er at det skal bli lett å gå tilbake og se hva som er historien til produktene som selges, sier Riis-Johansen.

- Vil vi da kunne se hvor steiken vi kjøper har gresset?

- Det kan hende, det er en del av det vi vil se på.

-Ville E.coli-skandalen vært unngått hvis Norge allerede hadde hatt et bedre system for å spore opp mat?

- Vi vil ikke kunne unngå E.coli-smitte, men vi vil raskere kunne spore opp smittenkilden, sier Riis-Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.