*Nettavisen* Nyheter.

- Dårlig nytt for folk flest

Ulf Leirstein Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Frp mener revidert nasjonalbudsjett er kjemisk renset for nyheter.

13.05.11 12:26

STORTINGET (Nettavisen): Fredag legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett, og der blant annet bruken av oljepenger kuttes med 15,2 milliarder kroner.

Fremskrittspartiet er lite fornøyd med oljepengekuttet.

- Staten blir rikere og rikere, og det viktigste for regjeringen er tydeligvis å klare og komme godt under handlingsregelen. Men folk flest, som også i går fikk en nyhet fra Norges Bank om at renta skulle opp, får ikke en lettere hverdag, sier Frps finanspolitiske talsmann, Ulf Leirstein, til Nettavisen.

- Ingen satsing på vei
Leirstein synes det er overraskende få nyheter i det reviderte budsjettet.

- Det er vel det reviderte budsjettet jeg har sett de siste seks årene som inneholder minst nyheter. Og det er jo ganske spesielt med tanke på at det går så bra i norsk økonomi som det gjør nå, med masse ekstra skatteinntekter og masse flere oljemilliarder, sier Leirstein.

Regjeringen øker bevilgningen til vei og bane med 186 millioner kroner, men Frp-politikeren mener dette bare er småpenger. Han etterlyser er større satsing.

- Det kommer ingen satsing på vei og jernbane, det kommer ingen satsing for norske kommuner som sliter om dagen, og som igjen har ansvar for eldreomsorg og skole. For folk flest er dette reviderte budsjettet rett og slett dårlig nytt, sier han.

- Johansen vil kun spare
Han mener finansminister Sigbjørn Johnsen kun er opptatt av å bruke minst mulig penger.

- Jeg synes jo det er noe spesielt at det man mente var fornuftig oljepengebruk for få måneder siden nå er uansvarlig, og ergo skal man kutte oljepengebruken enda mer. Finansministeren er tydeligvis kun opptatt av at man skal bruke minst mulig penger, og komme godt under denne såkalte handlingsregelen, sier Leirstein til Nettavisen.

- Er det noe dere synes er bra i budsjettrevideringen?

- Nei, det er jo egentlig ikke det, for det veldig lite nytt i revidert. Det er klart at det som er bra i revidert er at det går godt i norsk økonomi, næringslivet går godt og det kommer inn mer skatteinntekter til Staten. Men at folk flest da ikke får beholde mer av sine egne penger, for eksempel ved at man kunne ha kuttet i avgiftene, det er jo dårlig nytt, sier han.

- Politiet er ikke nevnt
Leirstein hadde også håpet på mer penger til politiet.

- Vi vet at veldig mange politidistrikt hadde håpet at det skulle komme noen penger. Politiet er ikke nevnt med et ord, og det er ikke avsatt en eneste krone. Så det jeg reagerer på er alt det som mangler, og som man kunne ha gjort noe med, sier han.

Frps finanspolitiske talsmann mener regjeringen kunne satset mye mer, uten å komme over handlingsregelen.

- Med en stor satsing nå på vei og jernbane kunne de likevel ha vært under handlingsregelen. Men man velger altså bare å spare pengene, sier han.

- Hva tror du er årsaken til at regjeringen er så forsiktige med pengebruken?

- Det er nok mantraet til Sigbjørn Johnsen og regjeringen. Han har sagt i lang tid at kommer det økte oljeinntekter nå som følge av økt oljepris, så skal de pengene spares. Det har han vært veldig klar på. Så han leverer jo for så vidt på det han har sagt, sier Leirstein.

- Statsråder bryter løfter
Han mener flere statsråder bryter sine løfter.

- Det er jo masse andre løfter som andre statsråder har sagt, både når det gjelder styrking av politiet, økt veiutbygging, økt satsing på jernbanen og økt satsing på eldreomsorg. De områdene er jo fullstendig utelatt. Så det er masse løfter man her ikke klarer å innfri, sier Leirstein.

Frp-politikeren sier han er ekstra overrasket over regjeringens reviderte budsjett siden det er et valgår.

- Dette er vel den største overraskelsen. Det er jo kjent taktikk at rett før et valg så kommer man med noen godbiter. Det at dette reviderte er kjemisk fritt for godbiter til kommuner og til folk. Det overrasker meg egentlig at man tror at man er så populær i regjeringen at man kan seile inn i norske kommuner å ta makten masse steder. Dette budsjettet bidrar i hvert fall ikke til det, sier Leirstein.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag